Ses Teli Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
09 Temmuz 2024

Ses Teli Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Ses Teli Hastalıkları

Ses teli hastalıkları, hastalığın sebebine bağlı olarak dört farklı kategoride incelenebilir: organik, fonksiyonel, psikolojik ve nörojenik. Pek çok ses teli hastalığı bulunmaktadır. Bunlar arasında paradoksal ses teli hareketleri, Parkinson, yaylanma, puberfoni, ALS (Amyotrofik Lateral Skleroz), ve ses teli felci gibi hastalıklar yer almaktadır. Konuşurken çıkarılan sesin kalitesi, ses tellerinin sağlığı ile yakından ilişkilidir. Ses tellerinin uyumlu ve birlikte çalışması, kulağa hoş gelen bir ses oluşturur. Ancak, ses telleri sert bir şekilde bir araya gelirse, hem ses telleri zarar görür hem de çıkan ses gürültüden ibaret olur.

İnsanların ses kaliteleri değişiklik gösterebilir ve bazen kişinin sesi kendine uygun olmayabilir. Konuşurken veya şarkı söylerken boğazda hissedilen ağrı, ses tellerinde bir problem olabileceğini gösterir. Grip ve soğuk algınlığı dışında, boğaz ağrıları veya seste kalınlaşma, titreme gibi belirtiler varsa, uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Reinke Ödemi

Reinke ödemi, ses tellerinde oluşan yuvarlak şişliklerdir. Bu hastalıkta ses tellerinde kısılma görülebilir. Görülme nedenleri arasında yüksek sesle konuşma, aşırı alkol kullanımı, sigara kullanımı, kimyasallara uzun süre maruz kalma ve reflü bulunmaktadır.

Spazmodik Disfoni

Spazmodik disfoni, konuşma esnasında ses tellerinin kasılması ve sesin çıkmaması durumudur. Bu hastalığın nedeni günümüz tıbbında tam olarak anlaşılamamıştır, ancak sinirsel veya beyinle ilgili bir durum olduğu düşünülmektedir. Spazmodik disfoni, öksürme, gülme ve bağırma gibi hareketlerden bile etkilenebilir. Tedavi olarak ses teline veya yakındaki kaslara botoks enjekte edilir. Tedavi kesin çözüm sunmaz, ancak kasılmaları azaltır.

Kistler

Ses tellerinde oluşan kistler, vücudumuzda oluşan diğer kistlerle aynı yapıya sahiptir. Ses tellerinde en sık kist görülen yer, titreşime en çok giren orta kısımdır. Cerrahi müdahale gerektiren kistlerde, tedavi sonrası ses teli terapisi uygulanır.

Granülomlar

Granülomlar, gırtlak kısmında oluşan damar benzeri dokulardır ve ses tellerinin arka kısmında görülür. Hastalığın en yaygın nedeni, mide asidinin gırtlağın arka bölümünü tahriş etmesidir. Gırtlağın aşırı kullanımı veya düşük perdede ses üretimi de bu hastalığa sebep olabilir. Tedavi olarak genellikle reflünün tedavisi önerilir. Eğer tedaviye cevap vermezse, cerrahi müdahale veya ses teli terapisi uygulanır.

Transgender Ses Problemleri

Transgender bireylerde görülen ses problemleri, cinsiyet değiştirme isteği ile ilgilidir. Bu tedavi yöntemi cerrahi müdahale gerektirir. Cerrahi müdahalenin yanı sıra ses terapileri de uygulanır.

Ses Teli Felci

Ses teli felci, ses tellerinin yakınındaki sinirlerin çalışmaması veya zayıf çalışması durumudur. Bu durumda hastanın solunumu zorlaşır. Ses felcinin nedenleri arasında göğüs, omuz veya boyun kalp sorunları ile üst solunum yolu enfeksiyonları yer alır. Tedavi olarak ses terapisi veya cerrahi müdahale uygulanabilir.

Paradoksal Ses Teli Hareketi

Paradoksal ses teli hareketi, ses bozukluğu değildir. Alt solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle havanın rahatça girip çıkmasını engeller ve bu nedenle solunum yolu güçlüğüne sebep olur. Tedavi yöntemi kolaydır. Öksürük, panik ve spor bu hastalığı tetikleyebilir.

Sulkus Vokalis

Sulkus vokalis, ses telinde oluşan oluklardır. Bu oluklar ciddi derecede ses bozukluğuna yol açar. Belirtileri arasında ses yorgunluğu ve seste tizlik bulunur. Bazı vakalarda kistin alınması ile ortaya çıkarken, bazı hastalarda doğuştan olabilir. Hastalığın tamamen ortadan kalkabilmesi için cerrahi müdahale gereklidir, ancak bazı durumlarda ses teli egzersizi yeterli olabilir.

Kas Gerilim Disfonisi

Kas gerilim disfonisi, ses teli kaslarının fazla kullanılması ile oluşan yorgunluk ve rahatsızlıktır. Ses teli egzersizi yeterli olabilir. Gırtlak masajı da denenebilir.

Püberfoni

Püberfoni, ergenlik döneminde oluşan sesin ergenlikten çıktıktan sonra da devam etmesi durumudur. Sesini çocuk gibi kullanan kadınlarda ve erkeklerde yüksek sesle konuşanlarda bu durum daha sık görülür. Tedavi olarak gırtlak masajı önerilir.

Polipler ve Nodüller

Polipler ve nodüller, ses tellerinin orta kısmında en sık görülen hastalıklardır. Nodüller, ses teli üzerinde oluşan nasırımsı yapılardır. Polipler ise içi sıvı dolu oluşumlardır. Kan damarlarından beslenen polipler, boğuk ses ve ses telinin hemen yorulması belirtileri ile kendini gösterir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni