Tenisçi Dirseği Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Tenisçi Dirseği Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Tenisçi Dirseği Hastalığı

Halk arasında Tenisçi Dirseği olarak bilinen Lateral Epikondilit, aslında nadiren tenisçilerde görülmektedir. Bu hastalık, daha çok masa başı işler, marangozluk ve makine işleri gibi kol kaslarını zorlayan meslek gruplarında yaygın olarak görülmektedir. El ve el bileğinin aşırı kullanımı sonucunda ön kol kaslarının gerilimi ile ortaya çıkmaktadır. Bu durum, el bileği ve parmak hareketlerini sağlayan kasların üst uç yapışma noktası olan dirseğin dış yan bölümünde mikro yırtıkların oluşmasından kaynaklanmaktadır. Mikro yırtıkların oluştuğu bu bölüm, parmakları açmayı ve el bileğini kaldırmayı sağlayan kas grubunun dış taraftaki kemiğe yapıştığı bölümlerdir. Kaslar kendileri çok iyi kanlanır, ancak kas yapışma noktaları ve kasların uzantıları olan tendonlar dediğimiz bağ yapıları çok iyi kanlanamaz. Bu grup çok iyi kanlanmadığından dolayı, hasara bağlı olarak iyileşme süreci de geç veya kötü olabilmektedir.

Tenisçi dirseği adı verilmesinin nedeni sıklıkla tenisçilerin yanlış backhand vuruş yapmasından kaynaklanmaktadır. Rahatsızlığın derecesi ve evresi kişiden kişiye değişmekle birlikte; hasta en çok bir şeyleri kaldıramamak, tornavida çevirememek, bulaşık yıkayamamak, cam silememek gibi basit hareketleri dahi yapamayacak duruma gelerek hekime başvurmaktadır. El bileği ve parmakları yöneten ön kol ekstansörlerinin tamamının ritmik hareketler ile kullanılması nedeniyle oluşan bu ağrı hissedildiği ilk anda hekime başvurulması gereklidir. Böyle bir durumda, ilk tedavi istirahattir. Ancak ağrıya rağmen kol kullanılmaya devam edilmek zorunda ise ağrı kesici alarak hastalığın geçiştirilmesi doğru değildir. Çünkü ağrı kesici tedavi edici değil; sadece hastalığı geçiştiricidir. Bu şekilde o dokuda hasar devam eder ve ağrı şiddeti gittikçe artma özelliği gösterir.

Tenisçi Dirseği Hastalığı Belirtileri

  • Dirseğin dış tarafında ağrı ve hassasiyet,
  • Ağır bir eşya kaldırıldığında ağrı,
  • Elin ve bileğin kaldırılmasında veya gerilmesinde ağrı,
  • Yumruk yapılmasında, bir obje tutulduğunda, el sıkışmada ya da kapı kolu çevrildiğinde meydana gelen ağrı.

Hastalığın tanısı, ağrının yeri ve özel muayene teknikleri ile konmaktadır. Hastaların hemen hemen hepsinin hikayesinde zorlayıcı aktiviteler yer almaktadır. Hastalığın tedavisinde temel nokta, tendinitli bölgeyi istirahat ettirmektir. Bunun için de ağrıya sebep olan aktivitelerin yapılmaması şarttır. Yaklaşık 3 hafta boyunca gün boyunca takılmak üzere uygun dirsek splinti verilebilir. Hasta eğer akut yani hastalığın çok başlangıç döneminde ise soğuk yani buz uygulaması yapılmalıdır. Lokal kortizon enjeksiyonu akut dönemde oldukça sık kullanılan tedavi yöntemlerindendir. Ancak ciddi yan etkilerinin olması, hastalığın tekrarlama olasılığının bulunması ve kronik hal alması kortizon kullanımını istenmeyen tedavi şekli haline getirmiştir. Kronik dönemde, sürekli tekrarlayan iltihap ve iyileşme periyotları nedeniyle dokularda sertleşme ve esneklik kaybı meydana gelebilmektedir ki, bu da dokuların daha kolay zedelenmesine neden olmaktadır. Dirsek kaslarının yeterince kullanılmamasından dolayı kaslarda meydana gelen zayıflık da zedelenme olasılığını arttırmaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Gülkız

23 Temmuz 2024 Salı

Tenisçi dirseği sorunu yaşayan biri olarak, el bileğimi kaldırdığımda veya gerdiğimde hissedilen bu ağrı neden kaynaklanıyor olabilir? Ağrı kesici almak bu durumda nasıl bir etki yaratır?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Tenisçi dirseği, genellikle tekrarlayan hareketler nedeniyle dirsekteki tendonların aşırı kullanılmasından kaynaklanır. El bileğinizi kaldırdığınızda veya gerdiğinizde hissettiğiniz ağrı, bu tendonların zorlanmasından dolayı olabilir. Ağrı kesici ilaçlar geçici olarak rahatlama sağlayabilir fakat bu, altta yatan sorunu çözmez. Dinlenmek, buz uygulamak ve uygun egzersizlerle kasları güçlendirmek daha kalıcı bir çözüm sağlayabilir. Bir doktora veya fizyoterapiste danışmanız da faydalı olabilir. Gülkız Hanım, sağlığınızı ihmal etmemenizi öneririm.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni