Bebek Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Bebek Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Bebek Hastalıkları

Bebekler anne karnında iken anne rahminde güvenli bir ortamda yaşarlar ve birçok hastalığa karşı korunurlar. Ancak doğdukları andan itibaren dış dünyaya karşı savunmasız hale gelirler. İlk iki-üç yıl içerisinde bağışıklık sistemleri henüz tam olarak gelişmediği için pek çok hastalıkla karşılaşabilirler. Bebeklerin en sık karşılaştıkları hastalıklar ve belirtilerini anlamak, ebeveynler için oldukça önemlidir.

Kafa Derisi Kabuklanması:

Bebeklerin kafa derisinde kuru beyaz veya sarı pullarla kaplı olan bir kabuk türüdür. Genellikle pH değeri ayarlı bebek şampuanları kullanmak, kafa derisi kabuklanma oluşumunu azaltır. Bunun dışında, bebeği yıkamadan önce bir saat veya yarım saat önce başını zeytinyağı ile ovarak kabukların yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Sonrasında ise yumuşak bir fırça ile başını tarayarak kepeklerin dökülmesine yardımcı olabilirsiniz.

Pamukçuk:

Bebeklerin ağzında beyaz bir tabaka oluşumu şeklinde kendini gösterir. Bu hastalığa pamukçuk denir. Pamukçuk genelde yeni doğan bebeklerde görülse de, bir yaşına kadar olan çocuklarda da sık karşılaşılan bir enfeksiyon türüdür. Annede oluşan enfeksiyon, normal doğum sırasında bebeğin solunum yollarına ve sindirim sistemine geçer. Bu oluşum, ağız içinde, dilde, yanaklarda, yumuşak ve sert damakta beyaz lekeler şeklinde kendini gösterir.

Sarılık:

Sağlıklı zamanında doğmuş yeni doğan bebekler ile erken doğan bebeklerde daha sık görülen sarılık, cilde sarı renk veren bir maddenin kandaki seviyesinin yükselmesi ve deride birikmesi sonucu oluşan bir hastalıktır. Bebeklerde sarılık önce yüzde başlar. Kandaki seviyesi arttıkça sırasıyla göğüslere, karna, kollara ve bacaklara doğru ilerler. Ciltteki sarı rengin iyi gün ışığında veya floresan lamba altında görülmesi daha kolaydır. Parmakta hafifçe bastırıldığında sarı renk daha belirgin hale gelir. Yeni doğan bebeklerde sarılığın erken tespiti oldukça önemlidir çünkü sarılık çoğunlukla kendiliğinden geçmez ve bazı durumlarda kandaki yüksek seviyeler beyin hasarına neden olabilir.

Soğuk Algınlığı veya Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu:

Bebeklerde özellikle altıncı aydan itibaren üst solunum yolu hastalıklarına daha sık rastlanır. Genelde sanılanın aksine soğukta kalmak veya üşütmekle olmaz. Üst solunum yolu enfeksiyonu, boğaz ve burunda gelişen bir enfeksiyondur ve genellikle virüslerle oluşan bulaşıcı bir hastalıktır. Değişik mikroplar ve bakteriler de bu hastalıklara sebebiyet verir. Bu hastalığın belirtileri arasında akan burun, hapşırma ve burun tıkanıklığı başta gelir.

Kabızlık:

Yeni doğan bebekler anne sütüyle beslendikleri için kabızlık durumu nadir görülür. Ancak anne sütüne alternatif gıdalarla beslenen bebeklerde kabızlık sorunu yaşanabilir. Hastalığın belirtileri arasında çok az dışkılama, dışkının sert olması nedeniyle zorlanma, karında şişlik ve huzursuzluk sayılabilir. Kabızlığın nedeni az çalışan bir sindirim sistemi veya yetersiz gıda tüketimi olabilir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde bu belirtiler görüldüğünde doktorunuza başvurmanızda fayda vardır.

İshal:

Yeni doğan bebeklerde en sık görülen hastalıklardan biridir ve en fazla 0-2 yaş arasındaki bebeklerde görülür. Yeni doğan bebeklerde anne sütüyle beslenmeden dolayı altın sarısı renkte ve günde 7-8 kez dışkılama normal sayılır. Her bebekte bağırsak çalışma düzeni farklı olduğu için gözlemlemek çok önemlidir. Bebeğin dışkısı normalde daha sulu ise ve daha sık ishal olmuş demektir. İshal belirtileri olan bebeklerde ateş, bulantı, kusma, karın ağrısı ve kilo kaybı görülebilir. İştahsızlık ve kusma, ateş görüldüğünde doktora başvurulmasında fayda vardır.

Gaz Sancıları:

Yeni doğan bebeklerde belirli bir süre en çok üzen ve yoran sorunlardan biri gaz sancılarıdır. Bebeklerin mide kapakları ilk 2-3 ay içerisinde tam olarak çalışmadığı için, beslenme sonrasında hemen yatırılmaları, altını değiştirmek veya giydirmek amacıyla evirip çevirmek mide bulanmasına ve süt köpürerek daha çok gaz yapmasına, hatta sütün geri gelmesine neden olabilir. Beslenme sonrasında bebeğinizi en az 15-20 dakika süreyle hareketsiz bir pozisyonda tutmanızda fayda vardır. Tüm bu önlemlere rağmen bebeğinizde ayaklarını karnına çekme, sürekli ağlama ve huzursuzluk gibi şikayetler oluyorsa, bunlar genellikle gaz sancılarıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Hüsrev

25 Temmuz 2024 Perşembe

Bebeğimin kafa derisinde kuru beyaz pullar fark ettim ve zeytinyağı ile ovarak kabukları yumuşatıp şampuanla yıkadım, ama yine de tam geçmedi. Daha başka ne yapabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Hüsrev,

Bebeğinizin kafa derisindeki bu kuru beyaz pullar, genellikle bebeklerde sıkça görülen konak olarak bilinen bir durumdan kaynaklanır. Zeytinyağı kullanarak kabukları yumuşatmak iyi bir adım olmuş, ancak bazen tam olarak geçmesi zaman alabilir. ޞu adımları da deneyebilirsiniz:

1. Bebek Yağı: Zeytinyağı yerine hipoalerjenik bebek yağı kullanarak kabukları yumuşatabilirsiniz. Bebek yağı daha hafif olabilir ve hassas ciltlerde daha iyi sonuç verebilir.
2. Nazik Fırçalama: Banyo öncesinde bebeklerin için özel olarak tasarlanmış yumuşak bir fırça ile nazikçe fırçalayarak pulları dökebilirsiniz.
3. Bebek ޞampuanı: Konak için özel olarak formüle edilmiş bebek şampuanlarını kullanmayı deneyin. Bu şampuanlar genellikle cildi yatıştırıcı ve nemlendirici bileşenler içerir.
4. Doktor Tavsiyesi: Eğer bu yöntemler de yeterli olmazsa, bir pediatriste başvurarak tıbbi tavsiye alabilirsiniz. Doktor, gerekirse daha etkili bir tedavi önerebilir.

Unutmayın ki, bebeklerin cildi hassas olduğundan, kullanacağınız ürünlerin içeriğine dikkat etmek önemlidir. Sabırla ve nazik uygulamalarla zamanla bu durumun geçeceğini umuyorum.

Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni