Vitamin Eksikliğinde Görülen Hastalıklar Nelerdir?
24 Temmuz 2024

Vitamin Eksikliğinde Görülen Hastalıklar Nelerdir?

Vitamin Eksikliğinde Görülen Hastalıklar

Vücudumuzun enerji üretebilmesi ve hücrelerin yenilenmesine devam edebilmesi için vitaminlere ihtiyaç vardır. Vitaminler, insan vücudu tarafından sentezlenemeyen ve dışarıdan alınması gereken organik maddelerdir. Yiyecekler ve içecekler yoluyla ya da ek vitamin takviyeleriyle dışarıdan alınırlar. Enerji içermezler, ancak hücreler ve vücudun yaşamı için önemli biyokimyasal olaylarda etkin rol oynarlar. Vitaminler, yağda eriyen ve suda eriyen vitaminler olarak iki gruba ayrılmaktadır. Yağda eriyen vitaminler A, D, E, K vitaminleri; suda eriyen vitaminler ise B, C, H, P vitaminleri olarak sıralanabilir. Stres, vitamin eksikliğini artırabilen bir etkendir. Vitamin eksikliği, çok fazla meyve, sebze, et ve et ürünleri tüketen kişilerde genellikle görülmez.

Vitamin Eksikliğini Artıran Faktörler

  • Gebelik dönemleri
  • Emzirme dönemleri
  • Bağırsaklardaki emilim bozuklukları
  • Ameliyat sonrası dönemler
  • Büyüme ve gelişim dönemleri
  • Kemoterapi tedavisi
  • Aşırı stresli dönemler
  • Ağır enfeksiyon durumları

A Vitamini Eksikliği

A vitamini eksikliği, gece körlüğü olarak bilinen görme bozukluğuna neden olabilir. Ayrıca cilt, tırnak ve saçlarda bozukluklara yol açabilir.

D Vitamini Eksikliği

D vitamini eksikliği, çocuklarda raşitizm adı verilen kemik bozukluğuna, yetişkinlerde ise osteomalazi adı verilen kemik hastalığına sebep olabilir.

E Vitamini Eksikliği

E vitamini eksikliği, kansızlığa yol açabilir.

K Vitamini Eksikliği

K vitamini eksikliği, kanın pıhtılaşmasında sorunlara ve kanamalara neden olabilir. Bir miktar K vitamini bağırsak parazitleri tarafından üretilir.

C Vitamini Eksikliği

C vitamini eksikliği, skorbüt adı verilen diş hastalığına, ciltte bozulmalara, yaraların daha geç iyileşmesine ve enfeksiyonların ağır atlatılmasına neden olabilir.

B1 Vitamini Eksikliği

B1 vitamini eksikliği, iştahsızlık, kas güçsüzlüğü gibi birçok cilt hastalığına sebebiyet verebilir.

B2 Vitamini Eksikliği

B2 vitamini eksikliği, ağız içi yaralar, sinir hastalıkları ve cilt hastalıkları görülmesine yol açabilir.

B3 Vitamini Eksikliği

B3 vitamini eksikliği, pellagra adı verilen cilt ve sinir hastalığına neden olabilir.

B5 Vitamini Eksikliği

B5 vitamini eksikliği, kas ağrıları, yorgunluk, güçsüzlük, kalp çarpıntısı, terleme bozukluğu, enerji düşüklüğü, mide ağrısı, kusma, ishal, beslenmede dengesizlik, kas erimesi, uykusuzluk, stres ve sinir gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Ayrıca egzama ve cilt hastalıklarına da sebebiyet verebilir.

B6 Vitamini Eksikliği

B6 vitamini eksikliği, kas ağrıları, güçsüzlük, kansızlık, ağız ve göz kenarlarında yaralarla kendini gösterebilir.

B12 Vitamini Eksikliği

B12 vitamini eksikliği, kansızlık, denge bozukluğu ve sinir sistemi bozuklukları olarak belirir.

Folik Asit Eksikliği

Folik asit, bir çeşit B vitaminidir. Eksikliğinde kansızlık, yorgunluk ve kas ağrıları görülebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Verşan

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Vitamin eksikliği nedeniyle osteomalazi gelişen bir yetişkin olarak, kemik ağrılarımı ve yorgunluğumu hafifletmek için hangi yiyecekleri tüketmeliyim? Ayrıca, ek vitamin takviyesi kullanmamı önerir misiniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Verşan,

Osteomalazi tedavisinde, D vitamini ve kalsiyum açısından zengin gıdalar tüketmek önemlidir. D vitamini için yağlı balıklar (somon, uskumru, sardalya), karaciğer, yumurta sarısı ve D vitamini ile zenginleştirilmiş süt ürünleri iyi kaynaklardır. Kalsiyum açısından da süt, yoğurt, peynir, koyu yapraklı yeşil sebzeler (brokoli, lahana) ve badem gibi gıdalar tercih edilebilir.

Ayrıca, güneşe çıkarak güneş ışığından D vitamini sentezi sağlayabilirsiniz. Ek vitamin takviyesi konusunda ise, bir doktora veya diyetisyene danışmanızda fayda var. Onlar, kan tahlilleri yaparak hangi vitaminlerin eksik olduğunu belirleyebilir ve uygun dozlarda takviye önerebilirler. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni