Tansiyon Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
08 Temmuz 2024

Tansiyon Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Tansiyon Hastalığı

Tansiyon Nedir?

Tansiyon, atardamarlarımızdaki kan basıncını ifade eden bir kavramdır. Damarlarımızdaki kan basıncı, eğer yüksek bir düzeyde pompalanırsa yüksek tansiyon, düşük ve yavaş bir düzeyde ise düşük tansiyon ortaya çıkar. Damarlarımız içindeki kanın akabilmesi için belirli bir basınçta akması gerekmektedir. Bu basınç, kalbin kasılmasıyla kanın damarlar içinde pompalanması ve bu atardamarların bu basıncı dengelemesi sistemini oluşturur.

Kalp kasıldığında, atardamarların içine kanı belli bir basınç ile pompalar. Bu sırada damar içindeki basınç en yüksek düzeye ulaşır. Basınç değeri yükseldiği için tansiyon yükselir ve yüksek tansiyon dediğimiz hastalık ortaya çıkar. Yüksek tansiyonun iki temel sebebi vardır: genetik faktörler ve çevresel faktörler.

Yüksek Tansiyon Sebepleri Nelerdir?

  • Stres, sinir ve üzüntü
  • Fazla tuzlu yiyeceklerin tüketilmesi
  • Beslenme tarzı, kilo ve bazı alışkanlıklar
  • Kafa içi basıncın yüksek olması
  • Böbrek hastalıkları ve böbrek yetmezlikleri
  • Tiroid bezi hastalıkları
  • Genetik faktörler
  • Kalp atardamarlarındaki darlık

Bu faktörler yüksek tansiyonun oluşmasında büyük rol oynamaktadır. Aniden tansiyonu yükselen biri için bazı teknikler uygulanabilir. Tansiyonu yükselen kişiye soğuk su verilmeli ve su ile kol, bacak ve boyun bölgesine serinlik sağlanmalıdır. Bir adet limon suyu sıkılarak hastaya verilebilir, tuzsuz bir bardak ayran içebilir, nar suyu sulandırılarak verilebilir. Ayrıca, doktorlarca tavsiye edilen sarımsak da yüksek tansiyon için etkili bir düşürücüdür. Tüm bu uygulamaların yanı sıra öncelikle hastanın kullanmış olduğu tansiyon ilacı verilmelidir ve derhal doktora götürülmelidir.

Düşük Tansiyon Nedir?

Tansiyon hastalığının bir diğer türü de düşük tansiyondur. Damarlarda dolaşan kan basıncının yavaşlaması düşük tansiyon olarak adlandırılır. Düşük tansiyon, yüksek tansiyon kadar tehlikeli bir durum arz etmez. Çünkü düşük tansiyon, normalin biraz altında olduğunda kalp ve damar hastalıklarından uzak bir yaşam sürmeye yardımcı olabilir. Ancak tansiyonun çok fazla düşük olması da tehlikeli bir durum oluşturabilir. Baş dönmesi, göz önünde kararma, mide bulantısı, terleme gibi durumlar tansiyonun düştüğünün göstergesi olabilir.

Düşük Tansiyon Sebepleri Nelerdir?

  • Çok stresli bir yaşam tarzı
  • Yaşa bağlı olarak ortaya çıkması
  • Yetersiz ve dengesiz beslenme
  • Hava sıcaklığından dolayı bunalma ve terleme
  • Vücudun dengeli olarak alması gereken suyun az olması
  • Kanama, kan kaybı, kalp hastalıkları, kan damarlarının daralması

Bu faktörler düşük tansiyona sebebiyet verir. Düşük tansiyonu olan kişiye bir bardak tuzlu ayran verilmeli, bir yere yatırılmalı, kullandığı ilaç varsa verilmelidir. Ayrıca, dengeli beslenme sorunu düşük tansiyona sebep olduğu için kişiye yemek yedirilmeli ve su kaybı yaşadığı için hemen su verilmelidir. Eğer tansiyon düşüklüğü düzelmiyor ise durum düşündüğünüzden daha tehlikeli olabilir ve hemen bir hastaneye götürülerek doktor müdahalesi altında alınmalıdır.

Tansiyon Hastalığı ve Önlemler

Tansiyon hastalığı, düşüklük ve yükseklik oranları dengelenmediği sürece kalp ve damar hastalıklarına dönüşebilir. Çünkü tansiyon, kan basıncıyla alakalıdır ve kalbe pompalanan kan düzenli gitmediği zaman kalp ritmi bozulur ve hastalığa dönüşür. Bu nedenle, herhangi bir tansiyon düzensizliğinde hemen bir doktora başvurarak olumsuz durumlara karşı önlem alınmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Astım Hastalığı Nedir?

Astım Hastalığı Nedir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Üremi Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Üremi Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Şap Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Şap Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Roza Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Roza Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Karaciğer Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Karaciğer Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Skolyoz Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Skolyoz Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi