Liken Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
25 Haziran 2024

Liken Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Liken Hastalığı

Liken hastalığı, deride meydana gelen hastalıklar arasında yer almakta olup, hastalığın psikolojik sebeplerden kaynaklandığı varsayılmaktadır. Bu hastalık enfeksiyon hastalığı değildir ve herhangi bir kişiye bulaşması imkânsızdır. Kalıtsal olarak geçmez ve gıdalarla ilişkili değildir. İnsan vücudunda yemek borusu, boğaz gibi iç bölgelerde gözlenebilir. Ayrıca, erkek ve kadınların cinsel organlarında, kol ve bacaklarda sıklıkla görülen hastalıklardandır. Bu hastalıkla beraber karaciğer rahatsızlıkları da meydana gelebilmektedir. Hipertansiyon, eklem hastalıkları ve kalp hastalıklarında kullanılan ilaçlara karşı liken tipinde reaksiyon gelişebilir. Böyle durumlarda ilaç kesildikten sonra birkaç hafta içerisinde bu döküntülerde gerileme başlar. Bazı kişilerde Hepatit C bulunabilir ve dermatoloji uzmanları Hepatit C araştırması için kan tahlilleri isteyebilir. Ayrıca, kadınlarda erkeklerden daha fazla görülmektedir.

Liken hastalığının birçok çeşidi vardır. Bu çeşitlerde hastalığın tedavisi bulunduğu bölgeye göre değişiklik gösterir.

Liken Hastalığının Tedavi Edilmesi

Normal hastalarda iki yılın sonunda hiçbir leke kalmayacak biçimde iyileşmeler görülmektedir. Doğal bitki özleriyle hazırlanan kremler ile tedavi uygulaması en yaygın ve en iyi sonuç veren tedavi şeklidir. Aşırı kaşıntı olan durumlarda sakinleştirici kremler kullanılarak tedavi edilir. Ağız içinde ise kortizonlu ilaçlar ile tedavisi mümkündür. Hastalık sonrası kontroller yapılmalıdır, tekrar edebilir.

Deride Liken Hastalığı

Deride bulunan liken hastalığı çok kaşıntılı, yüzeyi kabarık, kırmızı ve morumsu şekillerde meydana gelir. Vücutta herhangi bir yerde görülmesi mümkün olup; el ve ayak bileğinde en çok görülen liken hastalığında bazen biyopsi yapmak gerekir. Bazı durumlarda çok az problem yaratır ve tedavisi gerektirmeyen likenler de vardır. Bununla beraber bazı likenlerde ise aşırı şiddetli kaşıntı görülür. Bu hastalık yaklaşık 2 yıl sürer ve iyileştiği zaman deride koyu renkli lekeler kalır. Kimi hastalarda ise liken hastalığı geçtikten sonra tekrar yeniler. Kesin tedavisi yoktur, hastalık gerilesin diye kaşıntıyı azaltan ve döküntüyü azaltan kremler kullanılır. En yaygın tedavi kortizonlu krem ile uygulanmaktadır. Bu hastalık ile ilgili doktorun önerdiği tedavi şekline uymak gerekir.

Ağızda Liken Hastalığı

Ağız içerisinde liken hastalığı en çok diş etleri, dil ve yanaklarda görülür. Bu hastalığı tedavi etmek zordur. Deride bulunan liken hastalığına göre daha uzun sürer ve genellikle bu hastaların ağızlarında lezyonlar görülmektedir. Ağızda oluşan liken hastalığı noktalar halinde ya da beyaz çizgiler halinde görülmektedir. Fark edilmeyen likeni diş hekimleri muayene esnasında teşhis edebilir. Şiddetli geçer ve ağızda yaralar, ülserler görülebilir. Hastalığı teşhis etmek için ağızdan biyopsi almak gerekir. Ağızda oluşan enfeksiyon sonucu gelişir. Araştırmak için bazen birkaç kez biyopsi tekrar edilir. Ağız içinde bulunan liken hastalığının kesin tedavisi yoktur. Yanma hissi ve ağrı yok ise tekrar biyopsi yapmaya gerek yoktur. Ağız içindeki hastalık lokal görülen ve ağızdan alınan ilaçlar ile tedavi edilmeye çalışılır.

Cinsel Bölgede Liken Hastalığı

Liken hastalığı genellikle kadınlarda görülmektedir. Cinsel bölgede yara açılmaya başlamış ise cinsel ilişki sırasında ağrılara sebep olur. Erkeklerde liken hastalığının cinsel organlarda görülme sıklığı daha azdır. Doktorlar tarafından verilecek olan kremler ile bu hastalığın tedavi edilmesi mümkündür. Ancak ilerleyen zamanlarda tekrar edebilir.

Liken Hastalığı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Liken hastalığında baharatlı yiyecekler, domates ve domates ürünleri, mısır patlağı, kafeinli kahve gibi gıdalar ağız içinde yaralar var ise bu yaraları tetiklediği görülmüştür. Bu sebepten dolayı liken hastalığına yakalanan kişilerin tükettikleri ürünlere dikkat etmesi gerekmektedir.

Ekstra Bilgiler

Liken hastalığının nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte, bağışıklık sisteminin bir tepkisi olarak ortaya çıktığı düşünülmektedir. Stres, duygusal travma ve bazı ilaçlar hastalığın tetikleyicisi olabilir. Bu hastalığın tedavisinde ayrıca fototerapi ve immünosüpresif ilaçlar da kullanılabilir. Tedavi süreci kişiden kişiye değişiklik gösterebilir ve hastaların dermatolog ile düzenli takipte olması önemlidir.

Sonuç

Liken hastalığı, bulaşıcı olmayan, ancak yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir deri hastalığıdır. Doğru tanı ve tedavi yöntemleri ile hastalık kontrol altına alınabilir ve belirtiler hafifletilebilir. Hastaların yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarına dikkat etmeleri, düzenli doktor kontrolleri ile hastalığın yönetimi daha etkili hale getirilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni