Damar Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
05 Temmuz 2024

Damar Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Damar Hastalıkları

Damar hastalıkları, vücudumuzdaki atardamarlarda daralma, tıkanma veya balonlaşmaya neden olan bir hastalık grubudur. Bu hastalıklar, etkilenen damarlara göre üç ana başlık altında incelenir:

Koroner Damar Hastalığı

Koroner damar hastalığı, kalbi besleyen koroner atardamarlarda görülür. Bu damarlardaki daralma veya tıkanma, kalp ağrısına (anjina) veya kalp krizine (enfarktüs) neden olabilir.

Beyin Damar Hastalığı

Beyin damar hastalığı, beyin ve beyinciği besleyen şah damarı ve diğer atardamarlarda görülür. Bu damarlardaki daralma veya tıkanma, geçici ya da kalıcı beyin felcine (inme) neden olabilir.

Periferik Damar Hastalığı

Periferik damar hastalığı, kalp ve beyin dışındaki bacak, kol, bağırsak, böbrek ve karaciğer gibi diğer organları ve dokuları besleyen atardamarlarda görülür. En sık görüldüğü bölge bacaklardaki damarlardır. Bu damarlardaki daralma veya tıkanma, yürümekle bacak ağrısına (klodikasyon) veya bacakta yara ve kangrene neden olabilir.

Kronik (Yavaş) Damar Tıkanması

Yavaş gelişen damar tıkanmalarında, vücudun kollateral (yan dal) damarlar oluşturacak süresi olduğundan iskemi genellikle çok şiddetli olmaz. Yavaş tıkanma kollateraller yeterliyse veya o dokuyu besleyen başka damarlar varsa hiç belirti vermeyebilir veya sadece dokunun kan ihtiyacı artınca belirti verebilir. Örneğin, kalp damarlarında yavaş tıkanma, istirahatte belirti vermeyen ancak koşma ve yürüme ile gelişen göğüs ağrısına (stabil anjina) neden olabilir. Bacak damarlarında da aynı şekilde, istirahatte belirti vermeyen ancak yürüme veya koşma ile gelişen bacak ağrısına (klodikasyon) neden olabilir. Ancak dokuyu besleyen başka damar yoksa veya kollateraller yetersizse bu durumda istirahat halindeyken bile ağrı yapar. Kalpte bu duruma anstabil anjina, bacakta kritik iskemi adı verilir ve bu durum kan akışının çok azaldığını ve doku ölümünün yakın olduğunu gösterir. Sonucu kalpte enfarktüs, bacakta ise kangrene yol açar.

Akut (Ani) Damar Tıkanması

Ani oluşan tıkanmalarda, vücudun kollateral damarlar geliştirecek süresi olmadığından dokuda şiddetli bir oksijen yetmezliği (iskemi) ve kısa sürede ölüm gerçekleşir. Bu olay genellikle beyinde inme, kalpte enfarktüs, bacakta ise kangrenle sonuçlanır. Akut tıkanma iki sebeple oluşabilir:

  • Damar sertliği nedeniyle daralmış olan atardamarlara aniden bir pıhtı (trombüs) oturabilir ve o bölgedeki damar tamamen tıkanabilir.
  • Vücutta oluşan trombüsten kopan bir parça, daha uçtaki atardamarlardan birine gidip o damarı tam tıkayabilir. Örneğin, şah damarımızda bulunan bir pıhtı bu şekilde beyne kaçarak felce neden olabilir veya kasık damarından kaynaklanan bir pıhtı herhangi bir ayak damarını tıkayarak kangrene sebep olabilir. Bu şekilde kan damarları içinde gezinerek uzak noktalardaki herhangi bir damar tıkanıklığına sebep olan pıhtıya embolis ya da çoğul haliyle emboli denir.

Damar hastalıkları genelde 50 yaşın üzerindeki kişilerde daha sık görülmektedir. Bu hastalıkların görünürlüğü yaş ilerledikçe artmaktadır. Ancak damar hastalıklarının sebebi sadece yaşla alakalı değildir. En önemli risk faktörleri şunlardır:

  • Genetik yatkınlık
  • Sigara içme
  • Yüksek tansiyon
  • Şeker hastalığı (diyabet)
  • Aşırı kilo (obezite)
  • Böbrek yetmezliği

Ateroskleroz dışında damar tıkanmasına sebep olan önemli hastalıklardan da bahsetmekte fayda vardır. Bunlar arasında Takayasu hastalığı gibi damar iltihaplanmaları (vaskülit), fibromüsküler displazi, Buerger hastalığı ve Raynaud hastalığı gibi nadir de olsa rastlanılan durumlar bulunmaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Parkinson Hastalığı Nedir?

Parkinson Hastalığı Nedir?

Haber Bülteni