Gizli Şeker Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Gizli Şeker Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Gizli Şeker Hastalığı Belirtileri

Gizli şeker hastalığı, bireyin kan şekerinin normalden yüksek olmasına rağmen, tip 2 diyabet teşhisi konacak düzeyde olmaması durumunu ifade eder. Tip 2 diyabet teşhisi konan birçok kişide öncesinde gizli şeker görülmektedir. Eğer gizli şeker için gerekli önlemler alınmazsa, yaklaşık 5 ila 10 yıl içinde %30-40 oranında tip 2 diyabete dönüşme riski bulunmaktadır.

Ancak, gizli şekerin tip 2 diyabete dönüşmemesi, gizli şekerin yaratabileceği sağlık sorunlarından korunmayı sağlamaz.

Gizli şeker, tip 2 diyabete dönüşmese bile başta kalp hastalıkları olmak üzere birçok ciddi sağlık sorununa yol açabilir.

Gizli Şekerin Belirtileri Nelerdir?

  • Öğünlerden sonra hissedilen yorgunluk.
  • Baş, boyun ve ense bölgelerinde terleme ve ani öfke nöbetleri.
  • Ani kilo alımı veya kaybı.
  • Ailede şeker hastalığı veya gizli şeker öyküsünün bulunması.
  • Çoğu kişide belirgin bir semptom görülmez çünkü pankreas fazla miktarda insülin salgılayarak kan şekerini normal seviyelerde tutar.
  • Tip 2 diyabete dönüşmeye başladığında artan susuzluk, sık idrara çıkma, halsizlik ve bulanık görme gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
  • Artan açlık, ellerde ve ayaklarda karıncalanma, kilo kaybı ve yaraların normalden daha uzun sürede iyileşmesi gibi tip 2 diyabet belirtileri, gizli şeker durumunda da görülebilir.

Gizli Şeker Neden Olur?

Açlık kan şekeri ölçümüyle anlaşılamayan fakat yükleme testiyle belirlenen diyabet, gizli (latent) diyabet olarak tanımlanır. Bu duruma sahip kişiler sık idrar yolu enfeksiyonu geçiriyorsa, vücutta fazla yaralar ve mantar enfeksiyonları oluşuyorsa, yaraların iyileşmesinde gecikme, yemek sonrasında halsizlik, açken terleme, baş ağrısı, çarpıntı, bellek ve konsantrasyon kaybı görülüyorsa ve çok tatlı yeme isteği duyuluyorsa gizli diyabet olabilir.

Normal işleyişte, tüketilen gıdalarla vücuda alınan şeker, pankreasın salgıladığı insülin hormonu aracılığıyla hücrelere taşınır ve enerji üretiminde kullanılır. Hücreler enerji üretirken şekerin büyük çoğunluğunu kullanır ve böylece kan şekeri seviyesi dengede kalır. Ancak insülin direnci nedeniyle bu işleyiş sekteye uğrarsa, hücreler şekeri yeterince kullanamaz ve şekerin fazlası kanda birikmeye başlar. Bu durum gizli şekeri oluşturur ve tip 2 diyabetin yolunu açar.

Pankreas bu açığı kapatmak ve hücrelerin daha fazla şeker almasını sağlamak için daha fazla insülin salgılar. İşte gizli şekerin "gizli" olmasının nedeni budur. Daha fazla üretilen insülin, yüksek olan kan şekerini gizler. Ancak bir süre sonra pankreas artan insülin ihtiyacını karşılayamaz hale gelir, kan şekeri sürekli yüksek kalır ve gizli şeker tip 2 diyabete dönüşür.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Erkel

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Gizli şeker hastalığının belirtilerinden biri olan öğünlerden sonra hissedilen yorgunluk bende de var. Acaba ben de gizli şeker hastası olabilir miyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Erkel, öğünlerden sonra hissedilen yorgunluk bazen gizli şeker hastalığının belirtisi olabilir, ancak bu tek başına kesin bir tanı koymak için yeterli değildir. Bu durumu netleştirmek için bir doktora başvurarak gerekli kan testlerini yaptırmanı öneririm. Uzman bir doktordan alacağın yardımla durumunu daha iyi anlayabilir ve gerekiyorsa erken tedbir alabilirsin. Unutma, sağlık her şeyden önce gelir!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni