Hamilelikte Şeker Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Hamilelikte Şeker Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Şeker Hastalığı

Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet, kandaki şeker miktarının yüksek çıkması durumudur. Bu hastalık, normalde ortaya çıkabileceği gibi hamilelikte de meydana gelebilir. Normalde olan şeker hastalığına pregastasyonel diyabet denir. Daha önceden şeker hastalığı olmayan kadınlarda gebelikte ortaya çıkan bu rahatsızlığa ise gestasyonel diyabet denir. Her 300 gebe kadından birinde gebelik sırasında şeker hastalığı görülebilir. Eğer hamile kalmadan önce şeker hastalığınız varsa, hamilelikte şeker düzeyini kontrol altına almak biraz daha zorlaşabilir ve doktorunuz insülin dozunu değiştirebilir.

Hamilelikte Şeker Hastalığına Bağlı Olarak Oluşabilecek Problemler

  • Kandaki şeker oranı yüksek olursa, bebeğin aşırı kilo almasına sebep olabilir. Kilolu bebeklerde doğum öncesinde ve doğum anında problemler yaşanabilir ve bu bebeklerde normal doğum oldukça zorlaşır, sezaryen olma ihtimali daha yüksektir. Bunun dışında doğum anında bebekte omuz takılması, doğumun uzaması ve doğumda oluşan travma gibi riskler artar.
  • Eğer hamilelikten önce annede şeker hastalığı varsa, bebekte anormallikler görülebilir. Hamilelikte oluşan şeker hastalığı aşırı riske neden olmaz ve hamilelikten sonra da geçebilir.
  • Hamilelikte oluşan şeker hastalığı, yüksek tansiyona da neden olabilir.
  • Erken doğum riski ve ani bebek ölümlerine sebep olabilir.
  • Doğumdan sonra bebekte akciğer gelişim problemleri ortaya çıkabilir. Diyabetli annelerde bebeğin akciğer gelişimi gecikebilir.
  • Doğumdan sonra bebekte kan şekerinde düşüklük ve kan hücrelerinin fazlalığı gibi problemler oluşabilir.
  • Şeker hastalığı olan annelerin bebeklerinde idrar yolu enfeksiyonu ve solunum yolu enfeksiyonu riski artar.

Bu saydığımız problemler, eğer doğum öncesinde ve sonrasında doğru tedavi metotları uygulanırsa ve düzenli olarak kontroller yapılırsa oluşmaz ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirme şansı yüksek olur. Hamilelikte meydana gelen şeker hastalığının belirtileri çok fark edilmez, ancak tahlillerle anlaşılır. Susuzluk hissi, kilo kaybı, çok fazla yemek yeme hissi, sık idrara çıkma ve yorgunluk gibi belirtileri olabilir.

Hamilelikte Şeker Hastalığının Teşhisi ve Tedavisi

Hamilelikte oluşan diyabeti anlamak için glukoz yükleme testleri yapılır. Anne adayına şekerli su verilir. Gebeliğin 24-28. haftaları arasında yapılan bu testte 50 gram glukoz verilir ve bu test sadece tarama testidir; kesin tanı koyulamaz. Bu test sonucunda değer 140 mg/dL’den büyükse, 100 gramlık şeker yüklemesi yapılır ve bu test sonunda kesin tanı koyulabilir.

Diyabet tedavisi için bazı hastalara sadece diyet yeterli olurken, bazı hastalarda insülin tedavisi gerekebilir. Şeker hastalığı çıkan gebelerde, eğer normal doğuma engel olabilecek bir problem yoksa, normal doğum zamanı geldiğinde normal şekilde doğum yapabilirler. Eğer bebek çok kiloluysa ve annenin durumu normal doğuma engelse, sezaryenle doğum gerçekleştirilir. Doktorunuz sizin için en uygun durumu belirleyecektir.

Doğum Sonrasında Diyabet

Anne adaylarının korkusu, doğumdan sonra bu diyabetin devam edip etmeyeceği konusudur. Genel olarak gebelik sırasında oluşan şeker hastalığı doğumdan sonra geçer. Bu rahatsızlığın geçip geçmediğini anlamak için doğumdan sonra şeker yükleme testi tekrar yapılır ve hastalığın devam edip etmediği kontrol edilir. Fakat bu testin sonucu normal çıksa bile, annenin diğer gebeliklerinde ve yaşamının diğer dönemlerinde de şeker hastalığı çıkma ihtimali yüksektir.

Hamilelikte şeker hastalığı meydana gelen kadınlar, ilerleyen yaşlarında obezite, yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlıkları oluşması açısından risk altındadır. Bu yüzden gebelikte şeker çıkan anneler, doğum sonrasında da sürekli dikkat etmelidir. Anne, yaşam boyu sağlıklı beslenmeli, düzenli egzersiz yapmalı ve hareketli olmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Enfal

20 Temmuz 2024 Cumartesi

Hamilelikte şeker hastalığına yakalananlar hangi belirtileri gözlemledi? Kilo kaybı ve sık idrara çıkma gibi durumları yaşayanlar var mı? Doğumdan sonra bu şeker hastalığının geçip geçmediğini nasıl öğrendiniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Enfal,

Hamilelikte şeker hastalığına yakalananlar genellikle sık idrara çıkma, aşırı susuzluk, yorgunluk ve bazen de kilo kaybı gibi belirtiler gözlemleyebilirler. Bu belirtiler, vücudun artan glikoz seviyelerini düzenlemekte zorlanmasından kaynaklanabilir. Doğumdan sonra şeker hastalığının devam edip etmediğini öğrenmenin en kesin yolu, doktorunuzun önereceği bir oral glikoz tolerans testi (OGTT) veya benzeri bir kan testi yaptırmaktır. Bu testler, kan şeker seviyelerinizin normal seviyelere dönüp dönmediğini belirlemeye yardımcı olur. Umarım bu bilgiler işinize yarar. Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kanser Hastalığı Tedavileri

Kanser Hastalığı Tedavileri

Haber Bülteni

Güncel

Şeker Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Şeker Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kawasaki Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kawasaki Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Uyku Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Uyku Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi