Zührevi Hastalıklar Belirtileri ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

Zührevi Hastalıklar Belirtileri ve Tedavisi

Zührevi hastalıklar, insan bedeninde enfeksiyon oluşturabilecek bakteri ve virüslerin vücuda girmesiyle yayılır. Bu virüsler genellikle cinsel temas yoluyla bulaşır. Zührevi hastalıklar, cinsel yolla bulaşan hastalıklar olarak da bilinir. Ayrıca, bu hastalıklar sadece cinsel yolla değil, annenin bebeğini emzirmesi, kan alıp verme işlemi ya da uyuşturucu bağımlılarının aynı iğneyi kullanmaları sonucunda da bulaşabilir. Hamile kadınlarda bulunan zührevi hastalıklar, bebeğe geçebilir. Bu hastalıklara mikroskobik boyutlardaki canlılar da sebep olabilir. Zührevi hastalıklar dört temel kategoriye ayrılır:

  • Parazit kaynaklı
  • Bakteriyel
  • Tek hücreli
  • Virüs kaynaklı
Zührevi Hastalıkların Oluşumu

Zührevi hastalıkların oluşumuna bitler de sebep olabilir, çünkü bitler parazit türünü temsil eden canlılardandır. Böcek türleri, eklem bacaklılar grubunda yer alır ve bu tür böceklere uyuz böcekleri denir. Bu tür böcekler, hastalığı kan yoluyla beslenerek bulaştırabilirler. Virüs yoluyla bulaşan zührevi hastalıklar arasında ise AIDS, genital bölgede oluşan bazı çıbanlar, Hepatit B ve cinsel organlarda görülen kanser türleri bulunur. Rahim kanseri ve makat kanseri de virüs kaynaklı hastalıklardandır. Zührevi hastalıklar anal ve oral yollarla kişilere bulaşabilir. Bu hastalıklardan korunmanın en etkili yolu, tek eşlilik ilkesini benimsemek ve cinsel temaslarda dikkatli olup bilinçli hareket etmektir.

Zührevi Hastalıkların Çeşitleri

Bel Soğukluğu

Bel soğukluğu, cinsel yolla bulaşan hastalıklardandır. Nadiren de olsa mikroplu havlu, mendil gibi eşyalarla bulaşması mümkündür. Penisten sarı kahverengi ve yeşile çalan bir akıntı ile kendini belli eder. İdrar çıkış yeri kızarır ve şişlik oluşur. İdrar şikayetleri görülür, tedavi gecikirse apse oluşur ve idrar yollarında daralma meydana gelir. Tedavisi için hijyenik olmak ve cinsel temas esnasında prezervatif kullanmak önemlidir.

Genital Uçuk

Genital uçuk, kadın ve erkeklerde sıkça görülen bir virüsün meydana getirdiği cilt hastalığıdır. Hastalık, ağızda yara ve dudak çevresinde uçuk olarak daha fazla görülür. Genital organlarda bulunur ve cinsel ilişkiyle bulaşır. Kadınlarda dış genital organlarda kırmızı zemin üzerinde sıvı dolu kesecikler oluşur. Kasık bölgelerinde bezeler yapar ve tedavisi virüs karşıtı etkili kremlerle yapılır.

Edinsel Bağışıklık Yetmezliği (HIV/AIDS)

HIV/AIDS, virüs ile bulaşan bir hastalıktır. Seksüel ilişki, kirli enjektör kullanımı ya da kan yoluyla bulaşabilir. Anneden bebeğine, kadından erkeğe ve erkekten erkeğe geçebilir. Virüs vücuda geçtikten sonra bağışıklık sistemini etkiler; kasıklarda ve koltuk altlarında yaygın bezeler oluşur. Bu hastalık ELISA testi ile teşhis edilir. Günümüzde bu hastalık için henüz kesin bir tedavi bulunamamıştır.

Frengi (Sifiliz)

Frengi, cinsel ilişki ya da deri teması yoluyla bulaşan mikrobik bir hastalıktır. Peniste ağrısız yaralar oluşur. Bu yaralar tedavi edilmezse kendiliğinden iyileşir. İlk evrede bu şekilde belirti verirken, ikinci evrede yaygın kızarıklıklar görülür. Bu evre dört yıl sürebilir. Erken tedaviyle frenginin ileri dönemlere gitmesi engellenebilir.

İnsan Papilloma Virüsü (HPV)

HPV, cinsel organlar ve çevresindeki siğil benzeri bezeler ile yayılır. Kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olabilir. Tedavisi mümkün olan hastalıklardandır; erken tanı ve teşhis çok önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Eman

11 Temmuz 2024 Perşembe

Zührevi hastalıkların sadece cinsel temasla değil, kan yoluyla veya annenin bebeği emzirmesiyle de bulaşabileceğini öğrendim. Özellikle HIV/AIDS gibi hastalıkların kan yoluyla geçmesi konusunda nasıl daha dikkatli olabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Eman, zührevi hastalıkların sadece cinsel temasla değil, aynı zamanda kan yoluyla ve emzirme yoluyla da bulaşabileceği konusunda bilgi sahibi olman çok önemli. HIV/AIDS gibi hastalıkların kan yoluyla bulaşmasını önlemek için dikkat edebileceğin bazı önlemler şunlardır:

1. Kan ve kan ürünleri alırken, bu ürünlerin güvenli ve test edilmiş olduğundan emin ol.
2. Sterilize edilmiş ve tek kullanımlık enjektörler kullan.
3. Tıbbi müdahalelerde güvenilir ve hijyenik sağlık kuruluşlarını tercih et.
4. Tıbbi veya kozmetik müdahaleler (dövme, piercing vb.) için hijyen standartlarına uygun yerleri seç.
5. Başkalarıyla kişisel eşyaları (jilet, diş fırçası vb.) paylaşmaktan kaçın.

Bu önlemler, HIV/AIDS ve benzeri hastalıkların kan yoluyla bulaşması riskini azaltmana yardımcı olacaktır. Kendine dikkat etmen önemli.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Üveit Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Üveit Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Köpek Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Köpek Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi