Ttp Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

Ttp Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Ttp Hastalığı

Thrombotic thrombocytopenic purpura (TTP) hastalığı, genellikle kadınlarda daha sık görülen ve nedeni tam olarak bilinmeyen bir rahatsızlıktır. Bu hastalık her yaş grubunda gözlemlenebilir. TTP hastalığı olan bireylerde küçük kanamalar ve mor lekeler görülür. Bu küçük kanamalara peteşi adı verilir. Pıhtılaşma sonucu organlarda kanama noktaları oluşan bu yapının tam nedeni ise henüz bilinmemektedir. TTP hastaları sarılık ve anemi gibi hastalıklara yatkınlık gösterirler. Kimi hastalarda sarılık hastalığı da ortaya çıkabilir.

Ttp Hastalığının Belirtileri

TTP hastalığı genellikle yüksek ateş, bitmek bilmeyen bölgesel eklem ağrıları, karın ağrısı ve kusma gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu hastalıkta rahim, böbrek ve sindirim kanallarında küçük çaplı kanamalar da görülebilir. Böbrek hastalarında TTP hastalığına bağlı olarak idrara çıkamama ve idrarda yanma hissi oluşur, bu da idrar yapımını oldukça zorlaştırır. TTP hastalarının kanındaki üre artışı gözlemlenir ve idrar üzerinde protein atımı görülür. Beyinde bu rahatsızlığın etkisiyle görme sorunları, bilinç bozukluğu, konuşma ve anlama güçlüğü yaşanabilir. Bu nedenle başlangıçta ciddiye alınmayan bu rahatsızlık, ilerleyen zamanlarda ciddi sorunlara yol açabilir. Hatta bu rahatsızlık tedavi edilmediği takdirde %90 oranında ölümlere sebep olduğu uzmanlarca gözlemlenmiştir.

Ttp Hastalığının Nedenleri

TTP hastalığı, kanda oluşan pıhtılaşmaya neden olan von Willebrand faktörü (VWF) adlı bir faktörden dolayı gerçekleşir. VWF, kan pulcukları olan megakaryositleri meydana getirir. Çok büyük olan megakaryositlerin enzimler tarafından küçültülmesi gerekir. ADAMTS13 isimli enzimin görevini yapmamasıyla VWF molekülleri küçülmez ve pıhtılaşarak kılcal damarlar üzerinde tıkanıklıklara neden olur. Bu pıhtılar pulcuk halinde kalır ve bu da damardan geçemeyen kırmızı kan hücrelerinin hasarlanmasıyla kan yıkımına yol açar. TTP hastalığı nedeniyle ateş, anemi, kan pulcuklarında azalma, böbrek bozuklukları, uyku hali, koma ve felç gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

Ttp Hastalığının Belirtileri

TTP rahatsızlığı görülen hastalarda beklenmedik burun kanamaları, mide kanamaları, idrar yollarında kanama, adet kanamaları ve vücutta morarma gibi belirtiler önemlidir. Kimi hastalarda üre artışından dolayı organ bozukluğu, yorgunluk, uyuma isteği, kısmi veya tam felç TTP hastalığının en önemli belirtileridir. TTP hastalığının teşhisi amacıyla uzman hekimler tarafından periferik yayma, koagülasyon testleri, kan testleri, virüs testleri ve ADAMTS13 düzey ve aktivitesi testleri yapılır.

Ttp Hastalığının Tedavi Yöntemleri

TTP hastalığı çok ciddi bir rahatsızlık olduğundan, bazen iç organların alınması bile söz konusu olabilir. Uzman hekime başvuran hasta doktor kontrolünde birtakım ilaçlar tüketir. Doktor kontrolünde devam edilen ilaçlardan fayda görülmemesi veya kısmi fayda görülmesi durumunda uzman doktor izni ve yönlendirmesi ile kan nakli, heparin ve diyaliz gibi tedaviler uygulanarak hasta eski sağlığına kavuşturulur. TTP hastalığının belirtilerinde mide kanaması gibi ciddi durumlar olduğunda, vakit kaybetmeksizin uzman hekimlere başvurulmalı ve doktorun verdiği tedavi yöntemine harfiyen uyulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Abaka Han

12 Temmuz 2024 Cuma

TTP hastalığına bağlı olarak idrara çıkamama ve idrarda yanma hissi neden oluyor? Bu belirtiler ne kadar sık görülüyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Abaka Han,

TTP yani Trombotik Trombositopenik Purpura, nadir ve ciddi bir kan hastalığıdır. Bu hastalık, kanın pıhtılaşmasına neden olarak böbreklerde ve diğer organlarda hasara yol açabilir. Böbreklerde meydana gelen hasar, idrar problemlerine neden olabilecek bir durumdur. İdrara çıkamama ve idrarda yanma hissi, bu hasarın belirtilerinden olabilir. Bu tür belirtiler TTP hastalarında nadir de olsa görülebilir ve mutlaka bir hekime başvurulması gerekmektedir. Bu semptomlar, böbrek yetmezliğine veya idrar yolu enfeksiyonuna işaret edebilir, bu nedenle erken müdahale önemlidir. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni