Gebelikte Şeker Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
07 Temmuz 2024

Gebelikte Şeker Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Şeker Hastalığı

Gebelikte şeker hastalığı, tıbbi adıyla gestasyonel diyabet, gebelik sırasında ortaya çıkan ve kanda yüksek oranda şeker bulunmasına neden olan bir durumdur. Bazı kadınlar, gebelikten önce de diyabet hastası olabilirken, bazıları ise sadece hamilelik döneminde bu durumla karşılaşır. Gebelikte şeker hastalığı, yaklaşık her yirmi hamile kadından birinde görülür ve hamilelikten önce diyabeti olan kadınların oranı ise beş yüz kadından birdir. Gebelik öncesi veya sırasında diyabetin tedavi edilmemesi, hem anne hem de bebek için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Gebelikte Şeker Hastalığının Riskleri

  • Bebek çok fazla irileşebilir. Kandaki yüksek şeker, bebeğin normalden daha büyük olmasına neden olabilir. İri bebeklerde doğum öncesi ve doğum sırasında daha fazla komplikasyon yaşanabilir. Sezaryen ile doğum yapma olasılığı daha yüksektir ve doğum sırasında omuz takılması, doğum travması ve doğumun uzaması gibi riskler artar.
  • Hamilelikten önce diyabeti olan kadınların bebeklerinde bazı anormalliklerin ortaya çıkma ihtimali artar. Ancak gebelikte ortaya çıkan gestasyonel diyabet, genellikle bebekte ciddi anormalliklere neden olmaz.
  • Gebelik sırasında preeklampsi adı verilen yüksek tansiyon rahatsızlığı gelişebilir ve bu durum, anne ve bebekte farklı problemlere yol açabilir. Erken doğum riski artar ve bu da gebeliğin 37. haftasından önce doğumun gerçekleşmesine neden olabilir.
  • Bebeğin doğumundan sonra akciğerleri tam gelişmediğinden dolayı solunumla ilgili sıkıntılar yaşanabilir.
  • Ani bebek ölümü olasılığı artar. Doğum sonrası solunum problemleri (RDS) görülebilir.
  • Doğumdan sonra bebekte hipoglisemi (kan şekerinin düşüklüğü), bilirubin yüksekliği ve polisitemi gelişebilir.

Gebelik Şekeri Belirtileri Nelerdir?

Pek çok hamile kadın, şeker hastalığının belirtilerini fark etmez. Susuzluk hissi, kilo kaybı, aşırı yemek yeme, sık idrara çıkma ve yorgunluk gibi belirtiler görülebilir. Şeker hastalığı ortaya çıkan bir kadın hamile kalırsa, gebelik sırasında hastalığın kontrolü daha zorlaşır ve komplikasyon riski artar.

Teşhis

Gestasyonel diyabet teşhisi, glikoz yükleme testleri (şekerli su testi) ile konur. 24-28. gebelik haftasında, tüm hamile kadınlara 50 gram glikoz testi yapılır. Bu test, sadece bir tarama testidir ve kesin tanı koymaz. 50 gram glikoz testi sonucunda değerler 140 mg/dL'nin üzerinde çıkarsa, 100 gram glikoz tolerans testi yapılır. Bu test sonucunda diyabet teşhisi konulabilir.

Tedavi

Gestasyonel diyabet tedavisinde, genellikle beslenme düzeninin değiştirilmesi yeterlidir. Diyet yeterli olmadığında insülin tedavisi uygulanabilir. Tablet olarak kullanılan şeker düşürücü ilaçlar, gebelikte kullanılamaz.

Doğum ve Zorlukları

Gestasyonel diyabeti olan kadınlarda doğum, başka bir anormallik yoksa normal doğum şeklinde ve beklenen sürede gerçekleştirilir. Genellikle 40 haftayı geçmeden doğumun yapılması planlanır. İri bebek veya annenin kemik yapısının uygunsuzluğu gibi durumlar söz konusu olduğunda sezaryen doğum tercih edilebilir.

Doğumun Ardından Şeker Rahatsızlığı Devam Eder mi?

Birçok kadında, bebeğin doğumunun ardından şeker rahatsızlığı ortadan kalkar. Gebelikte gestasyonel diyabet teşhisi konulan kadınlara, doğumdan 6 hafta sonra 75 gram glikoz yükleme testi uygulanır. Bu test ile şeker hastalığının devam edip etmediği belirlenir. Sonuç normal çıkarsa bile, bu kadınların gelecekteki hamileliklerinde veya normal yaşamlarında şeker hastalığına yakalanma riski, normal bireylere göre daha yüksektir. Gebelik öncesinde diyabeti olan kişiler, doğumun ardından gebelik öncesi durumlarına geri dönebilirler. Diyabetik annelerden doğan bebeklerde, şeker hastası olmayan annelerin bebeklerine göre ileride Tip 2 diyabet ve gestasyonel diyabet gelişme riski yaklaşık 20 kat daha fazladır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni