Bebeklerde Kızıl Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
13 Temmuz 2024

Bebeklerde Kızıl Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Kızıl Hastalığı

Kızıl Hastalığı Nedir?

Kızıl hastalığı, kırmızı lekeler şeklinde ortaya çıkan, mikrobik ve bulaşıcı bir hastalıktır. Daha çok bebekler ve çocuklarda görülen bu hastalık, bağışıklık sistemini oldukça zayıf düşüren bir enfeksiyon türüdür. Bu nedenle çocuklar çabuk hasta olurlar. Genel olarak bu hastalık, üst solunum yolları ile bulaşıp ortaya çıkmaktadır. Bir ameliyat veya açık bir yaradan dolayı da doğrudan bulaşabilir. Ayrıca gıdalar yoluyla da bu hastalık bulaşabilir. Özellikle pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleriyle bulaşabileceğine dikkat çeker uzman doktorlar. Bu kızıl hastalığı her yaş grubunda ortaya çıkan bir enfeksiyon türüdür. Bu yüzden yenilen ve içilen şeylere özen göstermeniz gerekir.

Kızıl Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Kızıl hastalığı hiç beklenmedik bir anda ortaya çıkar. Bu hastalık kendisini şu belirtiler ile gösterir:

  • Boğaz ağrısı
  • Baş ağrısı
  • Ateş
  • Halsizlik
  • Karın ağrısı
  • Kusma

Ateş ani bir şekilde yükselir ve başlangıçta 39 dereceye kadar çıkar ki bu durumda bebekler ve çocuklar için oldukça tehlikelidir. İkinci gün ise ateş maksimum limite ulaşır ve bebeğin havale geçirmesine neden olabilir. Altı ve yedi gün sonra ise sürekli ve düzenli olarak yükselen ateş bu sefer düşmeye başlar. Bebeğin bademcikleri ise büyük, ödemli, kırmızı ve bademciklerin üzerinde pürüzler görülür. Bu hastalık ortaya çıktıktan sonra yaklaşık olarak yirmi dört veya otuz altı saat sonra vücudun belirli yerlerinde döküntüler oluşur. Bu döküntüler ilk olarak üst bölgeden başlayarak alt tarafa doğru kendini göstermeye başlar. Kızarıklık yanaklarda, çene bölgesinde ve yüz bölgesinin hemen hemen her yerinde parlak kırmızı lekeler şeklinde ortaya çıkar. Ayrıca ağız ve çevresinde oluşmaya başlayan solukluk ile kendini gösterir ve bir bütün oluşturur. Bu kırmızı parlak deri döküntüleri vücudun diğer bölgelerinde de görülmeye başlar ve özellikle boyun kısmında daha fazla ve yoğun bir şekilde görülür. Gövde ve boyun kısmında oluşan kırmızı deri döküntüler üzerinde nokta biçiminde daha küçük kırmızı lekeler şeklinde oluşur. Bacak ve kollarda bu kırmızı deri döküntüleri daha fazla bir şekilde görülmektedir. Bunlar birbirinden ayrı kabartılar şeklindedir. Kızamıkçık döküntüleri ile kızıl hastalığı sonucu oluşan bu lekeleri birbirinden ayırt etmek oldukça zordur. Şiddetli anjin ile kızıl hastalığında ilk iki gün dilde beyazlık görülür. Damakta da kırmızı döküntüler meydana gelir. Dilde oluşan beyazlık sonrasında birkaç gün sonra da kırmızı kabarcıklar oluşur. Bademcikler üzerinde de yer yer beyaz sulu, parlak kırmızı kabartılar meydana gelir. Bu oluşan deri döküntüleri beş veya altı gün sonra boyundan başlayarak vücutta oluşan her bölgede soyulma gösterir. Bu soyulmalar ardından kendini el ve ayakta gösterir. Dil üzerinde meydana gelen bazı değişiklikler ve vücutta oluşan soyulmalar kızıl hastalığı tanısının koyulması açısından büyük önem arz etmektedir. Bebeğinizin ağız ve dil yapısını ayrıca vücutta oluşan değişmelere karşı sık sık kontrol etmekte fayda var. Bu sayılan değişikliklerin bir tanesini bile fark ederseniz hemen uzman bir doktora çocuğunuzu muayene ettirmenizde büyük yarar olacaktır.

Kızıl Tedavisi Nasıl Olur?

Uzman bir doktor tarafından uygun ve etkin bir antibiyotik tedavisine başlanır. Bu başlanan ilaç, doktor gözetiminde hastalık döneminde ve düzenli bir şekilde verilmesi önemlidir. Eğer penisilinin bebek için kullanma olanağı yok ise, bebeğin kilosu dikkate alınarak 25 mg miktarında eritromisin ilacı verilebilir. Başlanan bu ilaç on gün süre ile kullanılmalı, yoksa zararlı olabilir. Bakterilerin büyümesini ve daha fazla yayılmasını önlemek amacı ile sülfa ilaçları kullanılmalıdır. Kızıl hastalığının atlatılabilmesi için yatak istirahati ve bol sıvı tüketilmesi büyük önem taşır.

Ekstra Bilgiler

Kızıl hastalığının yayılmasını önlemede hijyen kurallarına dikkat edilmelidir. Ellerin sık sık yıkanması, hasta kişilerle temasın en aza indirilmesi ve ortak kullanım eşyalarının dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Ayrıca, hastalık süresince çocuğun beslenmesine dikkat edilmeli, bağışıklık sistemini güçlendirecek vitamin ve mineraller içeren gıdalar tercih edilmelidir. Kızıl hastalığına yakalanan çocuklar, hastalık belirtileri tamamen geçene kadar okula veya kreşe gönderilmemelidir. Bu, hastalığın diğer çocuklara bulaşmasını önlemek açısından önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

hatice

21 Mayıs 2024 Salı

Alti aylik bebeğim bes gun boyunca ateslendi şimdi de kafasinda yüzünden sırtında kırmızı nokta lar var

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Hatice hanım, bebeğinizin belirtileri ciddi olabilir. En kısa zamanda bir doktora başvurmanız önemlidir. Geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap

Nilsu

Merhaba Hatice Hanım, bebeklerde ve çocuklarda yüksek ateş bu şekilde ciltte lekelere neden olabilmektedir. Ancak yine de aşırı bir lekelenme söz konusu ise bir çocuk doktoruna giderek gerekli olan ilaçları temin edebilirsiniz. Bu bebeğiniz için çok önemlidir. Özellikle yaşı nedeni ile bebeğinize oldukça olumlu etkisi olacaktır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Astım Hastalığı Nedir?

Astım Hastalığı Nedir?

Haber Bülteni

Güncel

Anemi Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Anemi Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Dil Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Dil Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi