Göz Taşı Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

Göz Taşı Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Göz Taşı Hastalığı

Göz taşı hastalığı, yalnızca böbrekler veya safra kesesi gibi organlarda değil, tükürük bezleri, pankreas kanalı ve gözyaşı bezlerinde de taş oluşumuna neden olabilir. Gözyaşı bezlerinin ürettiği taşlar sonucunda göz taşı hastalığı meydana gelir. Gözyaşı yollarında veya kesede oluşan taşlar "gözyaşı taşı," göz kapakları içindeki dokuda oluşanlar ise "konjonktiva taşları" olarak adlandırılır. Bu taşlar sarı ve beyaz renkte küçük tanecikler şeklinde görülür. Göz taşları, hastalarda çeşitli sorunlara yol açabilir. Gözyaşı taşlarının oluşma sebebi genellikle altta yatan kronik inflamasyon veya enfeksiyonlardır. Konjonktiva taşlarının oluşumunun ise kesin bir sebebi bulunmamaktadır; ancak kuru göz, kronik trahom gibi vakalarda taş tespiti yapılmıştır. Bazı kişilerde göz taşı hastalığı yaşlanmanın etkisiyle veya nedensiz idiyopatik etkenlerden dolayı oluşabilir. Göz taşı derinde olursa, hastalar tarafından genellikle hissedilmez. Ancak ince zarın delinmesi sonucunda taşın korneaya temas etmesi, gözde batma ve yanmaya yol açar.

Göz Taşı Hastalığı Belirtileri

Gözyaşı taşı, hastalarda herhangi bir şikayete yol açmadan oluşabilir. Bazı hastalarda konjonktivit, gözde yaşarma, lokal ağrı ve hissedilen kitleye neden olabilir. Ayrıca ciddi göz iltihaplanmalarına ve ikincil komplikasyonlara yol açabilir. Konjonktiva taşı ise çoğu hastada belirgin bir şikayete neden olmaz. Ancak bazı hastalarda gözde batma, irritasyon ve yabancı cisim varmış hissi oluşturabilir. Bu belirtiler sadece göz taşının içerdeki ince zarı delerek korneaya temas ettiği zaman hissedilir. Özellikle alerjik yapıya sahip olanlarda, göz nezlesi geçirenlerde ve trahom hastalarında sıklıkla göz taşı hastalığı görülebilir.

Göz Taşı Hastalığı Tanısı

Göz taşı hastalığı tanısı, göz doktoru tarafından yapılan muayene ve çeşitli tetkikler sayesinde konur. Göz doktoru, göz kapaklarını muayene sırasında ters çevirerek göz taşlarını rahatlıkla görebilir. Özellikle dakriosintigrafi adı verilen gözyaşı yollarını görüntüleme veya ultrasonografi (USG) gibi yöntemlerle kesin tanı konulabilir. Gözler oldukça önemli organlarımız olduğundan, tanı konulduktan sonra en kısa sürede tedaviye başlanmalıdır.

Göz Taşı Hastalığı Tedavisi

Konjonktiva taşı olan hastalarda, herhangi bir şikayet bulunmuyorsa, sadece korneada bir hasar oluşmaması açısından hastanın takip altında olması yeterlidir. Eğer hafif derecede rahatsızlıklar varsa, yapay gözyaşı ve pomat kullanımı ile takip edilmelidir. Kornea hasarı veya göz kapağı dokularını tehdit eden daha ilerlemiş vakalarda, lokal anestezi altında taşlar cerrahi yolla temizlenerek kürete edilir. Bu işlem oldukça kolaydır. Uyuşturulan göz kapağı ters çevrilerek, ucunda pamuk bulunan aletlerle göz taşları temizlenir. Bu sayede göz taşı hastalığı kolayca tedavi edilebilir. Ancak göz taşları yeniden oluşabilir, bu nedenle hastaların sürekli kontrol altında olmaları tavsiye edilir. Eğer taşlar büyümüş ve enfeksiyona yol açmışsa, antibiyotikli göz damlaları tedavide yararlı olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

mesut gürbüz

05 Mayıs 2024 Pazar

benim gözümde yabancı bişey var silmekle gitmiyo diye doktora gittim muayaene sonucu gözd taş var dedi doktor cok şaşırdım oluşantaşları aldı bir süre rahatladım şimdi yeniden başladı her halde bu bizimleyaşayacak artk saglıklı günler herks

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Mesut Gürbüz,

Yaşadığın süreci çok iyi anladım. Göz taşı oluşumları maalesef bazen tekrarlayabiliyor ve bu durum rahatsızlık verebiliyor. Yeniden başlaması moral bozucu olabilir, ancak doktor kontrollerini aksatmayarak ve gerekli önlemleri alarak bu durumu daha iyi yönetebilirsin. Göz sağlığına dikkat etmek çok önemli. Umarım en kısa zamanda tekrar rahatlarsın. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Ülez

Merhaba, daha önce oluşmuş olan taşların tekrar oluşması durumu genellikle yapılan temizliğin tam olarak yapılamamış olmasından kaynaklanabilmektedir. Özellikle bazı insanlarda da kronik bir sorun olarak sürekli meydana gelebilmektedir. Eğer sürekli meydana geliyor ise kesinlikle tam nedeni araştırılmalıdır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Üşüme Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Üşüme Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Mide Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Mide Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Sma Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Sma Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Gut Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Gut Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Balık Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Balık Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi