Miyom Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Miyom Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Miyom Hastalığı

Miyomlar, rahimde oluşan ve rahim duvarının yapısından kaynaklanan, boyutları genellikle 1-15 cm arasında değişen tümörlerdir. Bu tümörlerin ortaya çıkmasında genetik faktörlerin rolü oldukça fazladır. Birçok kadının hayatının belirli bir döneminde meydana çıkan miyomlar genellikle iyi huyludur. Ancak nadiren de olsa kötü huyluya dönüşebilirler. Miyomlar, rahim duvarında bulundukları yere göre farklılık gösterirler.

Miyom Çeşitleri

Submuköz Miyom

Çok az rastlanan ama en çok kanamaya neden olan bu miyomlar, rahmin iç kısmında oluşup rahmin boşluğuna doğru büyürler. Bu durum adet kanamasının uzamasına ve artmasına neden olabilir.

Subseröz Miyom

Karın ağrısı, karnın alt bölgesinde baskı, sık idrar yapma ve kabızlık gibi şikayetlere neden olan bu miyomlar, rahmin dış kısmından kaynaklanırlar ve dışa doğru büyürler. Bu miyomlar kanamaya neden olmazlar.

İntramural Miyom

Adet zamanının uzamasına ve kanamaların çoğalmasına neden olan bu miyomlar, rahmin orta kısmına yerleşir. En fazla karşılaşılan miyomlardır ve kanamanın uzamasından dolayı hastalarda kansızlığa neden olabilirler.

Miyom Hastalığının Belirtileri

Miyomların büyük bir kısmı genellikle belirti vermez ve herhangi bir sorun göstermeyebilir. Ancak bazı durumlarda belirgin semptomlar ortaya çıkabilir.

Miyom hastalığının en sık görülen belirtileri:
  • Düzensiz adet kanamaları
  • Alt karın kısmında baskı ve ağrı hissi
  • Sık tuvalete çıkma ihtiyacı
  • Demir eksikliği anemisi
  • Halsizlik, yorgunluk hissi, nefes almada zorluk
  • Sırt ve bacak ağrısı
  • Cinsel ilişkide ağrı
Hamilelikte ise en çok rastlanan miyomlar, rahime baskı yaparak kanama ve erken doğum nedeni olmaktadır.

Miyom Hastalığının Risk Faktörleri

Hiç doğum yapmamış olmak, genetik faktörler ve yumurtlamanın olmamasından dolayı karşılanmayan östrojen hormonu yapımı miyom oluşumu için risk teşkil etmektedir. Rahimde miyom oluşmasını engelleyen en önemli etken ise doğum kontrol hapı kullanımıdır.

Miyomlar Nasıl Teşhis Edilir?

Miyomların teşhisi jinekolog doktorlar tarafından ultrason muayenesi ile yapılabilir. Ayrıca, bazı durumlarda manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve histeroskopi gibi ileri görüntüleme yöntemleri de kullanılabilir.

Miyom Tedavisi Gereken Durumlar

  • Miyom nedeniyle ağrı, kanama ve idrar torbasında meydana gelen baskı
  • Miyoma bağlı olarak çocuk olmaması durumları
  • Miyomun kendi çapı etrafında dönmesi
  • Karın boşluğunda miyom nedeniyle sıvı birikmesi
  • Miyomun rahimi genişletip büyütmesi
  • Miyom nedeniyle meydana gelen bulantı, kusma ve gaz yapma zorluğu
  • Menopoza girmiş kişilerde miyomun büyümesi

Miyom Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Miyomlar cerrahi olarak tedavi edilir. Tedaviye başlamadan önce kadınlık hormonları baskılanarak miyomların çapını geçici olarak küçültecek ilaçlar da kullanabilmektedir. Bu ilaçlar, cerrahi operasyon öncesinde operasyonu kolaylaştırmak amacıyla verilir. Ancak bu ilaçların fazla kullanımı hastalarda kemik erimesi ve menopoz belirtileri verebileceğinden, kalıcı tedavi için cerrahi müdahale gereklidir.

Miyom Hastalığında Tedavi Seçenekleri

Hormon Tedavisi

Hastaya kadınlık hormonlarını baskılayan, miyomların çapını geçici olarak küçülten ve menopoz oluşturup östrojen düzeyini düşüren ilaçlar verilerek miyomlar küçültülür ve hastanın şikayetleri azalır. Bu ilaçlar kullanıldıktan yaklaşık altı ay sonra miyomlar eski boyutuna döner. Bu nedenle bu ilaçlar kalıcı tedavi için değil, cerrahi operasyon öncesinde operasyonu kolaylaştırmak için kullanılmalıdır.

Histerektomi

Hastaya genel anestezi uygulanarak rahmin tamamının alınmasıdır. Bu tedavi yöntemi, rahminde birçok sayıda miyom olan, hiçbir şekilde çocuk istemeyen ve menopoza girmiş hastalara uygulanır.

Miyomektomi

Hastaya genel anestezi uygulanarak rahimi korumak amacıyla rahimdeki miyomların cerrahi operasyonla dışarı çıkarılmasıdır. Bu tedavi yöntemi genellikle genç hastalarda doğurganlığın korunması amacıyla uygulanır. Miyomektomi, karından açık ameliyat şeklinde yapılır. Ancak uygun durumlarda laparoskopik olarak da yapılabilir. Bu tedavi seçeneği, rahim içinde sayısı az olan miyomlar için uygundur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Boyla Bağa

08 Nisan 2024 Pazartesi

Merhaba, benim de vajina yolumda miyom oluştuğu doktorum tarafından bana söylendi. Miyom sadeece rahim içerisinde mi oluyor yoksa vajina yollarında ya da vücudun başka noktalarında da bu rahatsızlığa rastlanması mümkün müdür?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba, miyomlar genellikle rahim içerisinde oluşur ve rahim duvarından kaynaklanır. Vajina yollarında miyom oluşumu nadirdir ancak olasıdır. Miyomlar nadiren de olsa rahim dışında, örneğin bağırsaklar ya da mesane gibi diğer pelvik organlarda da bulunabilir. Daha detaylı bilgi ve doğru tedavi için doktorunuza danışmanız önemlidir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni