Saç Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
13 Temmuz 2024

Saç Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Saç Hastalıkları

Saçlarımız, yapısal özellikleri ve verdiğimiz şekillerle sosyal yaşantımızda oldukça önemli bir yere sahiptir. Ancak uygun olmayan saç bakım ürünleri ve şampuanlar, saçlarımızda istenmeyen dökülmelere yol açabilmektedir. Saçlar incelmeye ve dökülmeye başladığında, kafamızda saçsız bölgeler oluşumuna sebep olmaktadır.

Saç Gelişim Evreleri

Saç hastalıkları konusuna geçmeden önce, saçımızın gelişim evrelerine değinmek önemlidir. Saçlarımız, gelişim açısından üç evre geçirmektedir:

  • Büyüme Evresi: Saçlarımızın %90'ı büyüme evresindedir. Bu dönem 2-6 yıl kadar sürmektedir.
  • Dinlenme Evresi: Büyüme evresini tamamlayan saçlar dinlenme evresine geçerler ve bu da ortalama 2-3 ay kadar sürer.
  • Dökülme Evresi: Dinlenme evresini tamamlayan saçlar dökülme evresine girerler ve saç köklerinden ayrılarak dökülürler. Dökülme ile birlikte sağlıklı bir saç kökünde yeni saç oluşumu başlar.
Saçlarımız ortalama ayda 2-3 cm kadar uzayabilirler. İleri yaş seviyelerinde bu uzama hızı yavaşlar. Günde 50-100 saç teli dökülmesi normal kabul edilir. Eğer daha fazla dökülme söz konusu ise ve saç tellerinde incelmeler oluyorsa, saç hastalıkları belirtileri başlamış olabilir. Bu durumda mutlaka bir hekime görünmelidir.

Neden Saç Dökülmesi Olur?

Saç dökülmesinin birçok nedeni bulunmaktadır. Bu nedenler arasında:
  • Uygun olmayan saç bakım ürünleri ve şampuanlar.
  • Saç boyaları, renk açıcılar ve bazı kimyasal maddeler.
  • Saçların sık aralıklarla yıkanması ve fırçalanması.
  • Genetik faktörler ve soya çekim.
  • Hormonal değişiklikler, özellikle doğum sonrası annelerde görülebilir.
  • Psikolojik etkenler ve stres.
  • Bölgesel saç dökülmeleri, genellikle çocuklarda görülen bir hastalıktır.
Saçların sık yıkanması ve fırçalanması, kolay kırılmalara neden olabilir. Saçlar yıkandıktan sonra ıslakken daha kolay kırılır ve dökülürler. Saçlar yıkandıktan sonra kremlenmeli, yumuşatılmalı ve mümkünse saçlar kuruduktan sonra taranmalı ve fırçalanmalıdır.

Saç Dökülmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Saç dökülme problemi yaşıyorsanız, mutlaka bir dermatoloğa gitmenizde yarar vardır. Öncelikle saç dökülme tipi belirlenmeli ve dökülmeye neden olan hastalıklar, ilaçların yan etkileri gibi sorunlar tespit edilmelidir. Saçlar için besleyici kremler ve tonikler kullanılmalı, destek ürünleri ile beslenmelidir.

Diğer bir saç tedavi yöntemi de saç mezoterapisidir. Protein, mineral ve vitamin karışımı enjeksiyonla doğrudan saç diplerine enjekte edilerek yapılan bir yöntemdir. 6-8 hafta süren seanslarla uygulanır ve saç dökülmesini engeller, var olan saç köklerini kuvvetlendirir.

PRP tedavi yöntemi ise hastadan alınan kan örneği santrifüj edildikten sonra trombositten zenginleştirilmiş plazmanın saçlı deriye enjeksiyon edilmesi yöntemidir. Plazma içerisinde bulunan büyüme faktörleri saçları besler ve daha sağlıklı bir saç görünümü elde edilir. Minoksidil losyon veya finasterid içeren tabletler, genetik saç dökülmeleri için kullanılabilir. Ancak yan etkileri çok olduğundan mutlaka bir dermatolog gözetiminde kullanılmalıdır.

Genetik Saç Dökülmesi

En sık görülen saç dökülme şeklidir. Kadınlarda daha nadir görülür. Saçın tepe kısımlarında seyrekleşme ve incelmeler gözlense de kelleşme oluşturmaz. Erkeklerde daha sık görülen genetik saç dökülmesi, saçın tepe bölgelerinde incelme ve seyrekleşme oluşturur ve en son safhada kelliğe yol açar. Erkeklerde bu dökülme 20 yaşlarda başlar ve yaşla birlikte dökülme artarak devam eder.

Dökülmenin arttığı genç yaşlarda gerek ağızdan alınan tabletler, gerekse losyonlar bu dökülmeyi yavaşlatsa da tamamen engelleyemez. Dökülmenin en az olduğu dönemlerde enseden alınan saç kökleri, dökülmüş alana saç ekimi tedavisi ile uygulanır.

Saç hastalıkları ve dökülmeleri konusunda erken teşhis ve doğru tedavi yöntemleri ile sağlıklı saçlara kavuşmak mümkündür. Bu nedenle, saç dökülme belirtileri fark edildiğinde vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulması önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni