Beyaz Benek Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

Beyaz Benek Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Beyaz Benek Hastalığı

Beyaz benek hastalığının etkeni, Ciliaten parazit grubuna ait bir parazit türüdür. Hastalığın belirgin hali, balığın derisi üzerinde oluşmuş beyaz noktacıklar halinde ortaya çıkar. Hastalığın gelişmesinde etkili olan durumlar, akvaryumun hijyenik olmamasından kaynaklanabilir. Bu yüzden akvaryumun temizliğinin düzenli olarak yapılması gerekir. Akvaryumu temizlerken yapılan hatalar ve suyun uygun düzeyde olmaması da bu hastalığın oluşmasında etkendir.

Bu parazit türü, akvaryum üzerinde hızla yayılma özelliğine sahiptir. Bu parazit, su içerisinde 3°C ile 30°C arasında yaşayabilmektedir. Parazitlerin ortalama boyları 0,5 ile 1,5 mm civarındadır. Balığın üzerine oluşan bu parazitler, belli bir olgunluğa ulaştıktan sonra balığın üzerinden ayrılarak uygun bir ortam bularak bölünürler. Bu bölünme ikinin katları olarak oluşur. Eğer suyun sıcaklığı parazit oluşumuna uygun bir ortam oluşturuyorsa, parazitlerin sayısı hızla çoğalacaktır. Suyun içerisinde bölünen bu parazitler, su içerisinde yüzerek balık avına çıkarlar. İki gün içerisinde yapışacak bir balık bulamazlarsa ölürler.

Akvaryum suyunun değişmesi hastalık riskini artırmaktadır. Genellikle kış aylarında su ısısının değişmesi balıkları strese sokar ve hastalığa yakalanma sıklığı artmaktadır. Stres nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflayan balıklar, mukoza tabakasının zayıflaması nedeniyle parazitler için uygun bir ortam oluştururlar. Bu parazitler balıklara fazlasıyla zarar vermektedir.

Beyaz Benek Hastalığından Korunmanın Yolları

  • Akvaryum için uygun ısıtıcı kullanmak.
  • Akvaryum suyunu uzun süre bekletmemek ve hijyenik olmasını sağlamak.
  • Akvaryum suyunun değişimi sırasında ilave edilen su ile akvaryum içerisindeki su arasındaki sıcaklık aynı olmalıdır.
  • Balıkların mukoza direncini artırmak için vitamin takviyeleri yapmak gereklidir. Özellikle B vitamini kompleksi ürünler kullanmak faydalı olacaktır.

Beyaz Benek Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

  • Hastalık genellikle balıkların yüzgecinde başlamaktadır.
  • Bu hastalığa yakalanan balıklarda ani pike hareketleri gözlemlenmektedir.
  • Hastalıktan dolayı akvaryum içerisinde bulunan bitki ve süs eşyalarına sürtünürler.
  • Hastalığın ilerlediği aşamalarda sık solungaç hareketleri gözlenir.

Beyaz Benek Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Erken teşhis, hastalığın tedavisinde önemli bir etkendir. Parazitlerin yeni başladığı dönemlerde yapılacak tedavi ile parazitlerin çoğalmasının önüne geçilebilir. Su ısısını kademeli olarak 3 - 4 derece artırmak etkili bir yöntemdir. Balık türleri için uygunsa kaya tuzu kullanılabilir. Akvaryumun suyu günlük düzenli olarak değiştirilmelidir ve su takviyesi yapılmalıdır. Suyun sıcaklığı yükselmesi sırasında oluşacak olan oksijen kaybını önlemek için akvaryum iyice havalandırılmalıdır. Akvaryum ışıkları kapalı tutulmalıdır. Bu durumda piyasada satılan çeşitli markalarda ilaçlar mevcuttur. Bu ilaçlardan da kullanmak tedavi edicidir. Tedavi birkaç gün sürecektir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Yonca

14 Mayıs 2024 Salı

Yavru lepistesim var ama üstünde beyaz beyaz benekler var 7tane vardı galiba 1tane kaldı. Yarından itibaren akvaryumu temizleyeceğiz fakat tedavi için olan ilaçlardan alma şansımız yok çok korkuyorum yavruya bişey olmasını istemiyorum eğer ilaçsız tedavisi varsa lütfen söyleyiniz

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Yonca hanım,

Öncelikle geçmiş olsun. Lepistesinizde beyaz benek hastalığı (ich) olabilir. İlaçsız tedavi için şu adımları izleyebilirsiniz:

1. Akvaryum Sıcaklığını Artırma: Suyu yavaşça 1-2 derece artırarak 26-28°C civarına getirin. Ancak sıcaklığı birden yükseltmeyin, balıklarınız strese girebilir.
2. Tuz Banyosu: Akvaryuma tuz eklemek yardımcı olabilir. 1 litre suya 1 çay kaşığı tuz ekleyin. Ancak tuz miktarını kontrollü kullanın ve tuzun iyotsuz olduğundan emin olun.
3. Su Değişimi: Düzenli olarak suyun %25-30'unu değiştirin. Bu, parazitlerin sayısını azaltmaya yardımcı olur.
4. Stresi Azaltın: Balıklarınızı strese sokacak faktörleri ortadan kaldırın. Akvaryumda fazla kalabalık veya ani su değişimleri gibi durumlara dikkat edin.

Umarım yavrunuz sağlığına kavuşur. İyi şanslar!

2. Cevap
cevap

Nalan

Yonca hanım yavru lepistesim üstünde oluşan beyaz benek hastalığı önemli ölçüde azalmış durumda. Akvaryumun temizlenmesi sonrasında rahatsızlık son bulacaktır. Şayet beyaz benekler de artma durumu söz konusu olması halinde konuyu uzman veterinere bildirin. Akvaryumun içine atılacak ilaçlar sayesinde oluşan beyaz benek hastalığı son bulacaktır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İnek Hastalıkları Türleri ve Tedavisi

İnek Hastalıkları Türleri ve Tedavisi

Sever Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Sever Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Siroz Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Siroz Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Çocuk Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Çocuk Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Frengi Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Frengi Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Diz Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Diz Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Şap Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Şap Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi