Şap Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
07 Temmuz 2024

Şap Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Şap Hastalığı

Şap hastalığı, halk arasında "Dabak" hastalığı olarak da bilinir. Bu viral hastalık, çift tırnaklı hayvanlarda görülür ve evcil ya da yabani tüm çift tırnaklı hayvanları etkileyebilir. Zayıf yavru hayvanlarda ölüme sebebiyet veren şap hastalığı, genellikle et, süt ve iş gücü olarak verim düşüklüğüne yol açar. Şap hastalığı, hasta hayvanların salyaları, derisi, ayaklarına bulaşan ot, saman ve yemlerle diğer hayvanlara bulaşabilir. Ayrıca, hasta hayvanların burun akıntısı, idrar, süt, solunum ve deri döküntüsü ile de yayılabilir. Rüzgâr vasıtasıyla da diğer hayvanlara bulaşabilen bir hastalıktır.

Şap Hastalığının Türleri

Şap hastalığının bilinen yedi türü vardır: A, O, C, SAT 1, SAT 2, SAT 3 ve Asia 1. Bu türlerin alt türleri ve etkilerine göre toplamda 64 alt tipi bulunmaktadır. Ülkemizde en sık görülen türler ise A, O ve Asia 1’dir. Şap hastalığına sebep olan virüs oldukça dayanıklı olmasına rağmen, yüksek sıcaklık ve direkt güneş ışığında dayanıklılığını kaybeder. Virüs, 40 derecede 12 saatte, 60-65 derecede 30 dakikada, 85 derece ve üstü sıcaklıklarda hemen tahrip olur. Sütü kaynatma ve eti uygun şartlarda pişirmekle bu virüs etkisini kaybeder. Şap hastalığı insanlara bulaşan bir hastalık değildir; uygun et ve süt pişirme sürelerine riayet edildiğinde herhangi bir bulaşma olmaz. Bulaşsa da kısa süreli bir ateş ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösterir ve hemen geçer.

Şap Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Şap hastalığı, ayak, ağız ve memelerde yaralarla klinik belirtiler gösterir. Virüsün kuluçka dönemi sığırlarda 2-7 gün, küçükbaş hayvanlarda ise 1-6 gün arasında değişir. Belirtiler ise yüksek ateş, durgunluk, iştahsızlık, sürüden geriye kalma, süt veriminde düşme, salya akması ve dilin sürekli dışarı çıkarılması gibi belirtilerle kendini gösterir. Diğer belirtiler arasında tırnak arasında yaralar, kızarıklık ve ilerleyen safhalarda tırnak düşmesi de görülebilir. Memelerde oluşan yaralar nedeniyle buzağının emmesine izin vermez, süt veriminde düşüşler görülür, süt sağımını kabul etmez ve ağrı çeker. Bu belirtiler görüldüğünde mutlaka bir veterinere başvurulmalı ve uzman bir veterinerden yardım istenmelidir.

Şap Hastalığı Teşhis ve Tedavi Yöntemleri

Ağız bölgesinde salya ile köpüklü akıntı, tırnak arası bölgelerde oluşan kızarıklıklar ve yaralar, meme başlarında oluşan sulu kabarcıklar en bariz belirtilerdir. Bu kabarcıklar patlatıldığında yara oluşur ve hayvan meme ucunda ağrı hissedeceği için süt sağımını istemeyecektir. Şap hastalığı bulaşıcı ve viral bir hastalık olduğu için tam olarak tedavisi yoktur. Sağlıklı diğer hayvanlara geçmemesi için hasta hayvan ayrı bir yere konulmalı, meme uçları dezenfektan ilaçlarla temizlenmelidir. Ağız içi yaralar antibiyotikli ilaçlarla temizlenmeli ve ahırların temizliğine ve dezenfekte edilmesine mutlaka dikkat edilmelidir. Bu hastalık görülmesi halinde diğer hayvanlar mutlaka şap hastalığına karşı aşılanmalıdır.

Şap Hastalığı Koruma Tedbirleri

  • Ahırların gerek duvarları gerekse tabanı kolay temizlenebilen ve kolay dezenfekte edilebilen malzemelerden yapılmalıdır.
  • Bir yaşına kadar olan danalarda 4 ayda bir, bir yaşından sonra da her 6 ayda bir kombine aşılar yaptırılmalıdır.
  • Sağım öncesi ve sonrası malzemeler mutlaka sıcak su ile yıkanmalıdır.
  • Bakıcılar ahıra girerken özel ve dezenfekte edilmiş elbiseler giymeli, başkalarının ahıra girmesine izin verilmemelidir.
  • Yeni alınan hayvanlar şap hastalığı olup olmadığı en az 10 gün süre ile karantinaya alınıp takip edilmelidir.
  • Aşısız hayvanlar diğer hayvanların yanına, aynı ahıra kesinlikle sokulmamalıdır.
  • Hasta hayvanlara bakan bakıcı kesinlikle diğer sağlıklı hayvanların bulunduğu ahıra girmemelidir.
  • Şap hastalığından ölen hayvanlar var ise mutlaka derin bir çukura gömülmeli, üzerine kireç dökülerek imha edilmelidir.
  • En önemlisi, mutlaka hijyen kurallarına ve temizliğe dikkat edilmeli, yıkanması gereken tüm araçlar en az 80 derecede kaynatılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kurdeşen Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kurdeşen Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Disleksi Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Disleksi Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Üveit Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Üveit Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Akciğer Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Akciğer Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Titreme Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Titreme Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi