Sinüzit Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
07 Temmuz 2024

Sinüzit Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Sinüzit Hastalığı

Burun, alın, şakak ve göz çevresindeki içi hava dolu boşluklara sinüs denilmektedir. Bu sinüslerin büyüklüğü değişir ve yaklaşık olarak 15-20 tanedir. Sinüsler, kanallar aracılığıyla buruna açılır. Burun mukozası da bu kanallardan geçmektedir. Mukozada üretilen salgı burun içine gelir ve solunum yollarının nemli kalmasına yardımcı olur. Eğer bu mukozada iltihap oluşursa sinüzit denilen hastalık meydana gelir. Sinüzit, kronik ve akut olmak üzere iki şekilde görülür.

Sinüzit Hastalığı Kimlerde ve Nasıl Ortaya Çıkar?

Bazı insanlar sinüzit hastalığı için daha fazla risk altındadır. Özellikle burun kısmında problemi olan kişiler, nefes almada zorluk çekenler, burun kemiğinin eğri veya kırık olması durumunda mukus akışını engeller ve sinüzit hastalığının ortaya çıkmasını kolaylaştırır. Soğuk algınlığına yakalanan insanlar ve alerjisi olanlar da mukoza şişer ve sinüs kanalları kapanır. Eğer soğuk algınlığı bir haftadan fazla sürüyorsa bu sinüzit olabilir. Bunun dışında sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıkları olanlar, vücut direnci düşük olanlar ve beslenmesi düzensiz olanlar bu hastalığa yakalanma riski taşır.

Sinüzit Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Sinüziti olan insanların yüzünde, gözünde ve başında şiddetli bir ağrı olur. Baş ağrısı yanlara doğru yayılan zonklayıcı bir şekildedir. Öksürürken veya başını öne doğru eğerken bu ağrı daha da artar. Bunun nedeni, bu hareketler sonucunda sinüs içindeki baskının artmasıdır. Sinüzit hastalığında bir diğer belirti ise burun akıntısıdır. Bu genelde burnun tek bir tarafında olur ve akıntının rengi sarı-yeşilimsi bir tondadır. Bu akıntı iltihaplıdır. Eğer bu akıntı solunum yollarına yayılırsa öksürüğe ve hatta bronşite sebep olabilir.

Sinüzit Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Soğuk algınlığı on günden daha fazla sürerse hemen bir doktora başvurmanız gerekir. Sinüzit tedavisi olmayan bir hastalık değildir. Eğer kronik sinüzitiniz varsa, buna sebep olan ana neden ortadan kaldırılmaya çalışılır. Akut sinüzitiniz varsa, üç hafta kadar düzenli bir şekilde antibiyotik kullanımı ve bunun yanında burun damlası kullanılması sonucunda olumlu sonuçlar alınabilir. Burada dikkat edilmesi gereken şey, doktor tavsiyelerine harfiyen uymak ve verilen ilaçları düzenli bir şekilde kullanmaktır.

Sinüzit Hastalığından Korunma Yolları

Sinüzit hastalığından korunmak için alınabilecek bazı önlemler şunlardır:

  • Soğuk havalarda baş ve yüz bölgesini korumak
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmek için düzenli ve dengeli beslenmek
  • Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmak
  • Bol sıvı tüketmek ve nemli ortamlarda bulunmak
  • Burun temizliğine dikkat etmek ve burun spreyleri kullanmak
Bu önlemler, sinüzit hastalığına yakalanma riskini azaltabilir ve sağlıklı bir yaşam sürdürmeye katkıda bulunabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Liken Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Liken Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Mide Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Mide Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi