B Vitamini Eksikliğinde Görülen Hastalıklar?
12 Temmuz 2024

B Vitamini Eksikliğinde Görülen Hastalıklar?

B Vitamini Eksikliğinde Görülen Hastalıklar

B vitamini, DNA, sinir ve kırmızı kan hücresi üretimi başta olmak üzere vücudun sağlıklı bir şekilde varlığını devam ettirebilmesi için birçok hayati öneme sahip bir vitamin türüdür. Diğer vitaminler gibi vücut tarafından üretilmediği için gıdalar yoluyla veya dışarıdan takviyeler ile alınması gerekmektedir.

Sağlıklı ve dengeli beslenen kişilerin gıdalardan aldıkları vitaminler günlük B vitamini ihtiyacını karşılayacağından dolayı dışarıdan desteklenmesine gerek kalmamaktadır. B vitamini eksikliğinin nedenleri arasında en önemlisi ihtiyaç duyulan B vitamininin vücut tarafından yeterli miktar alınamaması, ikincisi ise ne kadar çok alınsa da vücut tarafından yeterli miktarda emilememesinden kaynaklanmaktadır. Yapılan araştırmalara göre 50 yaş üstünde olan kişilerin %3'ü ciddi seviyede, %20'si ise düşük seviyede B vitamini eksikliği yaşamaktadır. Bu duruma göre 50 yaş üstünde olan yetişkin bireyler için B vitamini eksikliği önemli derecede görülmektedir.

B Vitamini Eksikliğinde Görülen Hastalıklar

B vitaminleri, B1, B2, B3, B5, B6, B11 ve B12 vitaminlerinin hepsine birden denmektedir. Bu grup vitaminler sindirim ve sinir sistemi, iştah için çok gerekli ve hayati öneme sahiptirler. B grubu vitaminleri; yağsız et, böbrek, yürek, beyin, karaciğer, tahıllar, yer fıstığı, tavuk, ceviz, yumurta, kepek ekmeği ve yağlı tohumlarda bulunmaktadır. Bebeklerde anemiye neden olurken, büyüklerde ise:
  • Kalp hastalıkları,
  • Depresyon,
  • Kanser,
  • Diyabet ve hafıza bozukluklarına sebep olmaktadır.
Vejeteryanlarda, yaşlılarda, çok sigara içenlerde, aşırı derecede kahve ve alkol içenlerde bu vitaminin eksikliği daha sık görülmektedir. Ayrıca genetik faktörler nedeniyle eksiklik görülmektedir. B grubu vitaminlerin eksikliğinde ise;

B1 Vitamini Eksikliğinde

Hafıza zayıflığı, güçsüzlük, iştahsızlık, dikkatsizlik, mide ağrısı, kabızlık, ayak ve ellerde karıncalanma görülür.

B2 Vitamini Eksikliğinde

Cilt, saç, tırnak ve gözlerde hastalıklara sebebiyet verir.

B3 Vitamini Eksikliğinde

Enerji azlığı, ishal, bellek zayıflığı, uykusuzluk, sıkıntı, baş ağrısı, çabuk kızma, depresyon, diş eti kanamaları veya hassasiyeti, sivilce, egzama görülür.

B5 Vitamini Eksikliğinde

Kan şekerinde düşme, kalp çarpıntısı, ellerde titreme gibi neden olmaktadır. Ayrıca kramplar, ayaklarda yanma hissi, erken yorulma, enerji kaybı ve güçsüzlük görülebilir.

B6 Vitamini Eksikliğinde

Güçsüzlük, çarpıntı, hafıza kaybı, ciltte kuruluk, kansızlık, görme problemleri, uyuşukluk görülmektedir.

B11 Vitamini Eksikliğinde

İştahsızlık, bulantı, kusma, ishal, baş ağrısı, unutkanlık, çarpıntı oluşmaktadır.

B12 Vitamini Eksikliğinde

Dilde hassasiyet, dişlerde sıcağa ve soğuğa karşı hassasiyet, şişme, kızarma, depresyon, adalelerde kasılmalar, hayal görmeler, sinir iltihaplarına bağlı olarak el ve ayaklarda uyuşma, yanma şikâyetleri, karıncalanma, kabızlık oluşmaktadır.

Sonuç

B vitamini, vücudun birçok hayati fonksiyonunu destekleyen önemli bir vitamindir. Eksikliği durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle dengeli ve sağlıklı beslenme ile günlük B vitamini ihtiyacının karşılanması büyük önem taşır. Özellikle yaşlılar, vejeteryanlar ve bazı sağlık problemleri olan bireyler B vitamini seviyelerini kontrol ettirmeli ve gerektiğinde takviye almalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Sabâhat

12 Temmuz 2024 Cuma

50 yaş üstünde olan kişilerin %3'ü ciddi seviyede, %20'si ise düşük seviyede B vitamini eksikliği yaşıyormuş. 50 yaşına yeni girmiş biri olarak ben de B vitamini eksikliği yaşıyor olabilir miyim? Bunu anlamak için hangi belirtilere dikkat etmem gerekir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Sabâhat,

B vitamini eksikliği yaşayıp yaşamadığını anlamak için bazı belirtilere dikkat edebilirsin. Genel olarak yorgunluk, halsizlik, unutkanlık, düşük enerji seviyesi, kaslarında güçsüzlük, ellerde ve ayaklarda karıncalanma veya uyuşma, cilt problemleri ve ruh hali değişiklikleri B vitamini eksikliğinin belirtileri olabilir. Bununla birlikte, kesin bir tespit için bir sağlık profesyoneline başvurarak kan testi yaptırman ıyi olacaktır. Bu şekilde, vitamin düzeylerin tam olarak belirlenebilir ve gerekirse uygun takviyeler ve beslenme önerileri alabilirsin. Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kistik Fibrozis Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kistik Fibrozis Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Beyin Sapı Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Beyin Sapı Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Kanser Hastalığı Tedavileri

Kanser Hastalığı Tedavileri

Sma Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Sma Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Skolyoz Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Skolyoz Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Takıntı Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Takıntı Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Siyatik Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Siyatik Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi