Şarbon Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

Şarbon Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Şarbon Hastalığı

Şarbon hastalığı, insanlara da bulaşma riski olan bir hayvan hastalığıdır. Daha çok tarım ve hayvancılığın yaygın olduğu bölgelerde görülürken, şehirlerde oldukça az rastlanmaktadır. Genel olarak diğer hastalıklara kıyasla daha az rastlanan bu hastalık, geçmişte daha yaygın bir şekilde görülmüştür. Genellikle otçul hayvanlarda şarbon hastalığına rastlanır ve bu hayvanlarla yapılan en küçük temaslarda bile insanlara bulaşabilir. Şarbon hastalığı, "Bacillus anthracis" adı verilen bir bakteri nedeniyle meydana gelir. Özellikle yaz aylarında daha da artan bu bakterinin insanlara geçmesi ile çoğalması çok kısa sürede gerçekleşir. Bu nedenle, kişiler bu hastalıkla aniden karşı karşıya gelebilir. İnsanların yanı sıra hayvanlarda da ölümcül bir hastalık olarak ele alınabilir. Şarbon hastalığının tek iyi yanı, insandan insana bulaşmamasıdır. Yani bu hastalık hayvandan insana geçebilir fakat insandan insana geçemez. Bir basil bakterisi olan bu bakteri, ölümle sonuçlanabilecek bir hastalık olduğu için tıbbi olarak dikkate alınan bir hastalıktır. Geçtiğimiz dönemlerde birçok insanın bu hastalığa yakalanarak hayatını kaybetmesi nedeniyle tıbbi olarak çeşitli araştırmalar sonucunda şarbon hastalığı için aşılar geliştirilmiştir. Bu aşıların yapılması durumunda kişiler %88 oranında korunma sağlayabilirler. Şarbon hastalığına neden olan bakterinin tek tür olması nedeniyle yapılan aşılar oldukça olumlu sonuçlar verebilmektedir. Ancak bu aşının hastalığın başlamasından sonra yaptırılması pek fayda sağlamayacaktır. Bu aşı, koruyucu bir aşı olması nedeniyle kişilerin sağlıklıyken yaptırılması gerekmektedir. Ülkemizde bu hastalığa en çok Akdeniz bölgelerinde rastlanmaktadır. Bunun nedeni olarak ise havadaki nem miktarı dikkate alınmaktadır.

Şarbon hastalığına neden olan bakteri, uzun ve hareketsizdir. Bu hastalığın üreyebilmesi için oksijen gereklidir. Bunun yanı sıra sıcak yerlerde çok hızlı bir şekilde üreyebilir. İnsan vücudu ise bu bakterinin üremesi için son derece uygundur. Bu nedenle şarbon virüsü, insanlarda ciddi tehlikelere neden olur. Şarbon hastalığı olan hayvanlarda bazı belirtiler görülmektedir. Hastalığın beraberinde getirdiği belirtiler, hayvanlarda ve insanlarda benzerdir.

Şarbon Hastalığı Üç Farklı Tipte Görülebilir

Akciğer Şarbon Hastalığı: Genellikle canlıların solunum yollarına zarar vererek akciğeri etkileyen bir bakteridir. Bu şarbon tipine yakalanan insanlarda erken tedavi yapılmadığı zaman kişiler ciddi bir ölüm tehlikesi yaşarlar. Bu kişilerde menenjit hastalığı da şarbon hastalığı ile birlikte gelişir ve kişi antibiyotik tedavisi görse bile durum değişmez.

Deri Şarbon Hastalığı: En kolay bulaşan şarbon hastalığıdır. Bu hastalık, hayvana en küçük temaslarda bile kişiye geçerek hızlı bir şekilde kişide etkilerini ortaya çıkarır. Özellikle kişinin derisinde en küçük çatlaklar ya da yaralar var ise bakteri buradan vücuda girer. Bu durumda kişiye antibiyotik tedavileri uygulanır.

Sindirim Sistemi Şarbon Hastalığı: Bu şarbon hastalığı tipinde ise kişinin şarbon hastalığına yakalanmış hayvanların etlerini tüketmesi durumunda meydana gelir. Özellikle tam pişmemiş olan etlerin tüketilmesi ile bu hastalık meydana gelebilmektedir. Yapılan araştırmalara göre şarbon hastalığının en tehlikeli ve en çok ölüme neden olan tipidir.

Şarbon Hastalığı Belirtileri

  • Bulantı
  • Kusma
  • Yüksek ateş
  • Baş ağrısı
  • Halsizlik ve yorgunluk
  • İştahsızlık

Şarbon Hastalığından Nasıl Korunurum?

Şarbon hastalığı ile karşılaşmamak için kesinlikle bu riskin olduğu bölgelerde şarbon aşısı yapılmalıdır. Bu hastalık, genç ya da yaşlı herkesi etkisi altına alabileceği için bu aşının kesinlikle yapılması gerekmektedir. Bir diğer korunma önlemi ise bu hastalığın olduğu dönemlerde bilmediğiniz hayvanların etlerini tüketmemelisiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni