Egzama Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
08 Temmuz 2024

Egzama Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Egzama Hastalığı

Egzama, genellikle vücudun açık kalan el, yüz, ayak ve kol gibi bölgelerinde meydana gelen bir hastalıktır. Hayati bir önemi bulunmamakla birlikte, görünüşü itibari ile yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Genellikle küçük kızarıklıklar ve yaralar şeklinde ortaya çıkan egzama, cerrahi müdahale gerektirmeyen ve ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabilen bir rahatsızlıktır. Her on insandan birinde bu rahatsızlık hayatının bir döneminde ortaya çıkmış ve ilaç tedavisi ile tedavi edilmiştir.

Egzama hastalığı, yani diğer adı ile dermatit, insanlarda en sık görülen deri hastalıklarından biridir. Çeşitli sebepler ile ortaya çıkan bu hastalığın genel nedeni psikolojik rahatsızlıklardır. Egzama hastalığı, çeşitli iç ve dış sebeplere bağlı olarak insan vücudunun derisinde meydana gelen iltihaplı bir rahatsızlıktır. Bulaşıcı olmayan bu hastalık hızla yayılabilir ve vücudun birçok kısmını kaplayabilir; tedavi görmüş ve iyileşmiş bölgelerde de tekrar ortaya çıkabilir.

Egzama Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

  • Deride kızarıklıklar ve şiddetli kaşıntı hissi meydana gelir.
  • Egzama oluşan bölgedeki deri kurur ve üzerinde sivilceye benzer küçük iltihaplar meydana gelir.
  • Kaşıntıya bağlı olarak egzama bölgesinde yaralar ve enfeksiyonlar meydana gelir.
  • Egzama öncelikle baş ve yüz kısmında çıkar ve vücudun çeşitli bölgelerine yayılır.
  • Egzama oluşan bölgelerde kepeklenme ve kabuklanma söz konusudur.

Egzama Hastalığı Neden Olur?

  • Egzama hastalığının büyük bir bölümü alerjen nedenlerden kaynaklanır. Bu nedenle, alerjik reaksiyona neden olabilecek sabun, bulaşık deterjanları, çamaşır suyu ve tuz ruhu gibi yüksek kimyasal madde içeren temizlik ürünleri, şampuan ve saç kremleri, parfüm ve deodorantlar, boyalar ve makyaj malzemeleri, deri ile temas halinde bulunan plastik veya metal içeren maddeler ilk nedenler arasındadır.
  • Kış aylarında ortaya çıkan cilt kuruluğu ve yaz aylarında güneş ışınlarına aşırı derecede maruz kalmak egzama nedenleri arasında yer almaktadır.
  • Genetik faktörlere bağlı olarak ailede egzama hastalığına yakalanma riski yüksek ise kişide egzama hastalığının görülmesi olağandır.
  • Aşırı stres ve beyin yorgunluğu egzamaya neden olan faktörler arasında üst sıralarda yer almaktadır. Sürekli endişeli ve korku içinde olan ruh haline bağlı olarak kaşıntı ve vücudun tahriş olması egzamanın ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
  • Hamileliğe bağlı olarak ortaya çıkan hormon değişiklikleri de egzamaya neden olmaktadır.
  • Özellikle yeni doğan bebeklerde ilk iki aylarda yüksek oranda egzama meydana gelmektedir. Bunun nedeni bebek cildinin oldukça hassas olması ve dışarıdan alerjiye neden olacak etkenlere maruz kalmasıdır.
  • Aşırı sıcak su ile banyo yapmak ve uzun süre banyoda kalmak da egzama hastalığının nedenleri arasındadır.
  • Sigara ve aşırı alkol tüketimi, ani hava değişimleri, kuru cilt yapısı, aşırı terleme ve benzeri durumlar da egzama hastalığına neden olmaktadır.

Egzama Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

  • Alerjik nedenler ile ortaya çıkan egzamalarda, alerjene neden olan yiyecek, giyecek veya kimyasal maddelerden uzak durmak oldukça önemlidir. Cerrahi müdahale söz konusu olmayan bu hastalıkta tedavi, doktor tavsiyesi ile ilaç kullanımı ile sağlanmaktadır. İlaç tedavisinin yanı sıra şampuan ve sabun gibi ürünlerde doğal ve kaliteli olanı tercih edilmeli ve vücut ile etkileşimi azaltılmalıdır. Egzama oluşmuş bölgelerdeki kuruluğu gidermek amacı ile krem ve merhemler kullanılabilir. Bunların yanı sıra egzama hastalığı görülen bölgeleri doğal yağ ile yağlamak, ciltteki nem oranını artırarak kaşıntının giderilmesinde etkili bir yöntemdir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Hastalık Duası Okunuşu ve Anlamı

Hastalık Duası Okunuşu ve Anlamı

Güncel

Şap Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Şap Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi